Dynia w marynacie miodowo-pikantnej

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dynia w marynacie miodowo-pikantnej
Dostałam od Teściowej kawałek dyni. Możecie się dziwić, dlaczego kawałek, ale dynia była ogromna, a poza tym, nie mam siły na przetwórstwo w ilościach hurtowych
icon_wink.gif


Po oczyszczeniu uzyskałam ok. 0.5 kg surowca.

S4022171.JPG

Surowiec, tzn. dynię, pokroić w niedużą kostkę. Gotować przez 15-20 min - ma pozostać chrupiąca.

Przygotować marynatę:

2 szklanki wody
1/2 szkl oleju
1/2 szkl octu
1/2 szkl miodu wielokwiatowego
chilli - do smaku, jednak nie mniej niż 1/2 łyżeczki, aby było wyraźnie pikantne.

składniki marynaty zagotować, włożyć dynię i dotować razem 10 min.
wkładać do słoików, pasteryzować 5 min, studzić, stawiając słoiki do góry nogami.


Taką dynie robiłam już trzeci raz, lubię ją jako chrupiący dodatek do dań z woka, do kanapek lub mięs.
 

Załączniki

  • S4022171.JPG
    S4022171.JPG
    33.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Duende, ogromnie się cieszę!
icon_biggrin.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy