- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Dynia w marynacie miodowo-pikantnej
Dostałam od Teściowej kawałek dyni. Możecie się dziwić, dlaczego kawałek, ale dynia była ogromna, a poza tym, nie mam siły na przetwórstwo w ilościach hurtowych
Po oczyszczeniu uzyskałam ok. 0.5 kg surowca.
Surowiec, tzn. dynię, pokroić w niedużą kostkę. Gotować przez 15-20 min - ma pozostać chrupiąca.
Przygotować marynatę:
2 szklanki wody
1/2 szkl oleju
1/2 szkl octu
1/2 szkl miodu wielokwiatowego
chilli - do smaku, jednak nie mniej niż 1/2 łyżeczki, aby było wyraźnie pikantne.
składniki marynaty zagotować, włożyć dynię i dotować razem 10 min.
wkładać do słoików, pasteryzować 5 min, studzić, stawiając słoiki do góry nogami.
Taką dynie robiłam już trzeci raz, lubię ją jako chrupiący dodatek do dań z woka, do kanapek lub mięs.
Dostałam od Teściowej kawałek dyni. Możecie się dziwić, dlaczego kawałek, ale dynia była ogromna, a poza tym, nie mam siły na przetwórstwo w ilościach hurtowych

Po oczyszczeniu uzyskałam ok. 0.5 kg surowca.

Surowiec, tzn. dynię, pokroić w niedużą kostkę. Gotować przez 15-20 min - ma pozostać chrupiąca.
Przygotować marynatę:
2 szklanki wody
1/2 szkl oleju
1/2 szkl octu
1/2 szkl miodu wielokwiatowego
chilli - do smaku, jednak nie mniej niż 1/2 łyżeczki, aby było wyraźnie pikantne.
składniki marynaty zagotować, włożyć dynię i dotować razem 10 min.
wkładać do słoików, pasteryzować 5 min, studzić, stawiając słoiki do góry nogami.
Taką dynie robiłam już trzeci raz, lubię ją jako chrupiący dodatek do dań z woka, do kanapek lub mięs.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: