- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Dynia z papryką w śmietanie
Przepis zaczerpnięty z www.gotujmy.pl
600 g dyni
250 g czerwonej papryki
75 g słoniny
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
1 duża cebula
125 ml wody
125 ml śmietany
1. Słoninę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w talarki.
Paprykę pokroić w paseczki.
Dynię obrać i pokroić w słupki.
2.Ze słoninki wytopić skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, którą smażyć 1 minutę. Dodać pokrojoną paprykę i zalać to wszystko 125 ml wody. Osolić i dodać cukier. Wszystko dusić ok 10 minut. Następnie włożyć pokrojoną dynie i jeszcze
8 minut dusić na wolnym ogniu.
3.Do mąki wlać ciągle mieszając śmietanę. Wymieszaną śmietanę z mąką dodać do dyni i zagatować.
4.Wyłożyć na półmisek i posypać zieleniną.
ps.Podczas wytapiania słoniny nadmiar tłuszczu można wylać. Zresztą w orginalnym przepisie cebulę i paprykę dusimy natychmiast w wodzie i do tej wody dodajemy 1/2 łyżki tłuszczu.
ps2 Staramy się by dynia nie rozgotowała nam się za bardzo.
Przepis zaczerpnięty z www.gotujmy.pl
600 g dyni
250 g czerwonej papryki
75 g słoniny
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
1 duża cebula
125 ml wody
125 ml śmietany
1. Słoninę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w talarki.
Paprykę pokroić w paseczki.
Dynię obrać i pokroić w słupki.
2.Ze słoninki wytopić skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, którą smażyć 1 minutę. Dodać pokrojoną paprykę i zalać to wszystko 125 ml wody. Osolić i dodać cukier. Wszystko dusić ok 10 minut. Następnie włożyć pokrojoną dynie i jeszcze
8 minut dusić na wolnym ogniu.
3.Do mąki wlać ciągle mieszając śmietanę. Wymieszaną śmietanę z mąką dodać do dyni i zagatować.
4.Wyłożyć na półmisek i posypać zieleniną.
ps.Podczas wytapiania słoniny nadmiar tłuszczu można wylać. Zresztą w orginalnym przepisie cebulę i paprykę dusimy natychmiast w wodzie i do tej wody dodajemy 1/2 łyżki tłuszczu.
ps2 Staramy się by dynia nie rozgotowała nam się za bardzo.

