Przepis pochodzi z ksiazki Emily Luchetti "A Passion for Desserts", podaje orginalne proporcje,a w nawiasach swoje zmiany i sugestie
* 240 g masla ( osobiscie pieklam z uzyciem 160 g)
* 200 g brazowego cukru ( ja dalam 150 g,poza tym mozna miod uzyc zamiast cukru)
* 200 g swiezych owocow zurawiny (moga byc rowniez suszone)
* 120 g grubo posiekanych orzechow pekan (moga byc rowniez wloskie)
* 2 jajka
* 250 g püree dyniowego *
* 90 ml oleju (zwykly roslinny)
* 200 g maki pszennej (typ 405)
* 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
* 200 g cukru (mozna mniej,jesli sie nie lubi slodkich ciast)
* 1 lyzeczka cynamonu
* 1/4 lyzeczki soli
Maslo rozpuscic na patelni,dodac cukier i podgrzewac,az sie cukier wzglednie rozpusci,nastepnie dodac zurawine i orzechy i chwile razem podgrzewac.
Do zamknietej formy (z tortownicy moze maslo wyplynac ) o srednicy 24-26 cm wylac powstala mase,odstawic.
W misce zmiksowac püree dyniowe z olejem i jajkami,nastepnie dodac make z wmieszanym proszkiem do pieczenia,cynamonem,sola i cukrem,dobrze razem wymieszac i wylac ciasto na orzechowo-zurawinowa mase.
Piec w uprzednio nagrzanym do 175° piekarniku ok. 40 minut (test suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjac ciasto i pozostawic 10-15 minut do lekkiego ostudzenia,a nastepnie przykryc talerzem i szybkim ruchem odwrocic ciasto na talerz.
Mozna podawac z bita smietana.
* Dynie obrac (Hokkaido nie musi byc obierana) i pokroic na kawalki,owinac w folie aluminiowa i piec w 180°,az bedzie miekka (okolo godziny),nastepnie pogniesc ja widelcem.
* 240 g masla ( osobiscie pieklam z uzyciem 160 g)
* 200 g brazowego cukru ( ja dalam 150 g,poza tym mozna miod uzyc zamiast cukru)
* 200 g swiezych owocow zurawiny (moga byc rowniez suszone)
* 120 g grubo posiekanych orzechow pekan (moga byc rowniez wloskie)
* 2 jajka
* 250 g püree dyniowego *
* 90 ml oleju (zwykly roslinny)
* 200 g maki pszennej (typ 405)
* 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
* 200 g cukru (mozna mniej,jesli sie nie lubi slodkich ciast)
* 1 lyzeczka cynamonu
* 1/4 lyzeczki soli
Maslo rozpuscic na patelni,dodac cukier i podgrzewac,az sie cukier wzglednie rozpusci,nastepnie dodac zurawine i orzechy i chwile razem podgrzewac.
Do zamknietej formy (z tortownicy moze maslo wyplynac ) o srednicy 24-26 cm wylac powstala mase,odstawic.
W misce zmiksowac püree dyniowe z olejem i jajkami,nastepnie dodac make z wmieszanym proszkiem do pieczenia,cynamonem,sola i cukrem,dobrze razem wymieszac i wylac ciasto na orzechowo-zurawinowa mase.
Piec w uprzednio nagrzanym do 175° piekarniku ok. 40 minut (test suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjac ciasto i pozostawic 10-15 minut do lekkiego ostudzenia,a nastepnie przykryc talerzem i szybkim ruchem odwrocic ciasto na talerz.
Mozna podawac z bita smietana.
* Dynie obrac (Hokkaido nie musi byc obierana) i pokroic na kawalki,owinac w folie aluminiowa i piec w 180°,az bedzie miekka (okolo godziny),nastepnie pogniesc ja widelcem.