- Paź 13, 2007
- 488
- 0
- 0
Przepis wypróbowany - znaleziony na amerykańskich stronach kulinarnych - lekko zmodyfikowałam proporcje - wyszło rewelacyjne! - przekleiłam z wątku przepisów nie wypróbowanych.
Z racji tego że nie mam jeszcze formy do muffinek piekłam na blaszce i trochę dłuzej piekłam - dla pieczenia w foremce muffinkowej czas pozostaje ten sam co na dole.
Dyniowe muffinki z żurawinami
-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki brązowego cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki puree z dyni
-2 szklanki grubo posiekanych mrożonych lub świeżych żurawin
-1/2 szklanki oleju
-1/4 szklanki mleka
-1/4 szklanki melasy
-2 jajka, delikatnie rozkłócone
Wymieszać w misce mąkę, brązowy cukier, gałkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
Dodać mokre składniki i wymieszać tak aby suche tylko stały się wilgotne. Nie miksować. Dodać żurawiny i znowu wymieszać.
Natłuścić foremki do muffinów i obsypać mąką, bądź wyłożyć po prostu foremki papilotkami.
Napełnić foremki do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika.
W 175 stopniach piec przez 25-30 minut aż do zbrązowienia a nawet popękania skórki
Z racji tego że nie mam jeszcze formy do muffinek piekłam na blaszce i trochę dłuzej piekłam - dla pieczenia w foremce muffinkowej czas pozostaje ten sam co na dole.
Dyniowe muffinki z żurawinami

-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki brązowego cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki puree z dyni
-2 szklanki grubo posiekanych mrożonych lub świeżych żurawin
-1/2 szklanki oleju
-1/4 szklanki mleka
-1/4 szklanki melasy
-2 jajka, delikatnie rozkłócone
Wymieszać w misce mąkę, brązowy cukier, gałkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
Dodać mokre składniki i wymieszać tak aby suche tylko stały się wilgotne. Nie miksować. Dodać żurawiny i znowu wymieszać.
Natłuścić foremki do muffinów i obsypać mąką, bądź wyłożyć po prostu foremki papilotkami.
Napełnić foremki do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika.
W 175 stopniach piec przez 25-30 minut aż do zbrązowienia a nawet popękania skórki
Ostatnią edycję dokonał moderator: