- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Przepis podaję dokładnie tak jak go kiedyś zapisałam. W oryginale potrzebna jest świeża dynia, zapewniam jednak, że z musu można go zrobić o wiele szybciej i tak samo dobry. Używałam cukru waniliowego zamiast wanilii, zamiast ciastek jeśli ich nie ma, najczęściej suchy biszkopt upieczony na wszelki wypadek. Nie mieszam, tylko w szklanym dużym kieliszku układam warstwami, na samej górze bita śmietana, ew. ze śmietanfixem.
Parfait dyniowe http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49
300 g dyni (np. Hokkaido), 250 g śmietany kremowej, 100 g miodu, 1–2 laski wanilii, 50 g ciasteczek migdałowych (amaretti).
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie. Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić. Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.
Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.
Parfait dyniowe http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49
300 g dyni (np. Hokkaido), 250 g śmietany kremowej, 100 g miodu, 1–2 laski wanilii, 50 g ciasteczek migdałowych (amaretti).
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie. Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić. Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.
Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.