Dyniowe parfait*

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Przepis podaję dokładnie tak jak go kiedyś zapisałam. W oryginale potrzebna jest świeża dynia, zapewniam jednak, że z musu można go zrobić o wiele szybciej i tak samo dobry. Używałam cukru waniliowego zamiast wanilii, zamiast ciastek jeśli ich nie ma, najczęściej suchy biszkopt upieczony na wszelki wypadek. Nie mieszam, tylko w szklanym dużym kieliszku układam warstwami, na samej górze bita śmietana, ew. ze śmietanfixem.

Parfait dyniowe
http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49
300 g dyni (np. Hokkaido), 250 g śmietany kremowej, 100 g miodu, 1–2 laski wanilii, 50 g ciasteczek migdałowych (amaretti).
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie. Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić. Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.

Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy