Dyniowy kibbeh z kozim serem

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Dyniowy Kibbeh (Kibbeh la’teen)

kibbeh_pumpkin.JPG

Kibbeh jest bardzo popularnym daniem w rejonie Lewantu. Mozna je robic na setki sposobow, jednak najczesciej spotyka sie kibbeh gdzie “skorupka” zrobiona jest z przemielonego bulguru, cebuli, przypraw i miesa (z mielonej baraniny, jagnieciny, wolowiny lub kozy). Kibbeh moze byc z farszem lub bez. Istnieja rowniez wegetarianskie kibbeh (oszukane kibbeh) na bazie soczewicy lub dyni.

UWAGA!!! Czesc skladnikow podana jest wagowo (gramy) a czesc objetosciowo (mililitry)!!!
Przepis pochodzi z tego bloga: http://www.tasteofbeirut.com/2011/09/squash-kibbeh-balls/

Skladniki:

Na skorupke kibbeh:
500g puree z ugotowanej lub upieczonej dyni
115g drobno mielonego bulguru, namoczonego w wodzie przez ok 5 min
Kilka malych bialych cebulek obtoczonych w sumaku (zakladam ze pewnie sprzedaja takie piklowane w sloikach, zamiast tego dalam peczek szczypiorku i osobno sumak)
garstka posiekanych ziol - dalam pietruszke
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1/2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka kuminu
1 lyzeczka ostrej papryki
sol
120ml kaszy manny
60mll maki

Na farsz*:
250gr sera koziego
250ml drobno posiekanej mozzarelli
60ml drobno posiekanych orzechow wloskich
60ml tlustej smietany
2 duze jajka
2-3 lyzki drobno posiekanej pietruszki
2-3 lyzki drobno posiekanego koperku lub innego ziola (dalam tymianek)
1 starty duzy zabek czosnku
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1/2 lyzeczki mieszanki 7 przypraw (baharat)
1/2 lyzeczki tymianku lub za’ataru
1/2 lyzeczki ostrej papryki
sol

olej
cytryna do podania

*Moj farsz uproscilam, nie dalam jajek ani smietany. Zapomnialam kupic orzechy. Masy serowej wychodzi wedlug mnie za duzo. Nastepnym razem bede robic z okolo polowy porcji. Wedlug mnie robienie bez smietany i jajek ulatwia sprawe, bo farsz jest wtedy dosc zwarty ale ciagle wystarczajaco lepki do utworzenia malych farszowych kuleczek.

1. Odcisnac dokladnie wode z bulguru. Wszystkie skladniki wrzucic do blendera i przemielic. Musialam dodac nieco wiecej maki i troche bulki tartej zeby masa byla bardziej zwarta. Wstawic do lodowki

2. Przygotowac farsz mieszajac dokladnie wszystkie skladniki. Uformowac male kulki. Mozna wrzucic je na 15 min do zamrazalnika zeby latwiej bylo pozniej formowac kibbeh. Moje kulki (ze wzgledu na modyfikacje) byly zwarte i nie bylo takiej potrzeby.

3. Formowac kulki z masy na skorke kibbeh i wciskac kulke z farszu do srodka. Tuz przed smazeniem obtoczylam kibbeh w mace. Smazyc na glebokim rozgrzanym oleju az skorka sie zezloci. Podawac z cwiartkami cytryny.

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • kibbeh_pumpkin.JPG
    kibbeh_pumpkin.JPG
    254.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy