Dżem agrestowo-czereśniowy
Kto nie lubi prawdziwego domowego dżemu? Proponuję taki, w którym słodycz czereśni zrównoważona jest kwaskowatością agrestu.
50 dag wydrylowanych czereśni
25 dag zielonego, nie całkiem dojrzałego agrestu
25 dag cukru
Owoce umyć. Czereśnie wydrylować, z agrestu odciąć szypułki i resztki kielichów.
Agrest zmiksować, wymieszać z cukrem, zagotować. Wrzucić czereśnie i smażyć, aż dżem zgęstnieje i zrobi się szklisty. Można smażenie rozłożyć na dwa razy: odstawić po częściowym usmażeniu, przestudzić i ponownie smażyć.
Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 20 minut.
Wychodzą 3 nieduże słoiki.
Kto nie lubi prawdziwego domowego dżemu? Proponuję taki, w którym słodycz czereśni zrównoważona jest kwaskowatością agrestu.
50 dag wydrylowanych czereśni
25 dag zielonego, nie całkiem dojrzałego agrestu
25 dag cukru
Owoce umyć. Czereśnie wydrylować, z agrestu odciąć szypułki i resztki kielichów.
Agrest zmiksować, wymieszać z cukrem, zagotować. Wrzucić czereśnie i smażyć, aż dżem zgęstnieje i zrobi się szklisty. Można smażenie rozłożyć na dwa razy: odstawić po częściowym usmażeniu, przestudzić i ponownie smażyć.
Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 20 minut.
Wychodzą 3 nieduże słoiki.