dżem bananowo cytrynowy z imbirem

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wg GW.
Pół kilo bananow (ważonych po ściągnięciu skorki),
4 limonki,
2 cm korzenia świeżego imbiru ,
pół kilo cukru zeluajcego 1:1.
1-2 łyżki alkoholu

Pokroic banany w palstry. Limonki wyszorowac.
Jedną limonke wycisnąć i sok wlać do bananów. Wymieszać.
Pozostałe limonki pokroić w b. cienkie plastry (im cieńsze tym lepiej) ze skórką (jak kroiłam na półplastry -
wygodniej się potem jadło). Obrać imbir, pokroić. Razem wymieszać, dodać cukier i conajmniej na 1 h odstawić.
Potem postępować wg procedury podanej na opakowaniu cukru żelującego .
Jak się zagotuje dodać alkohol, najlepiej jakąś wódkę ziołową (ponieważ przepis nie precyzował jaką testowałam
Becherovkę i gin Gordon's, czy jakoś tak, w każdym razie amerykański - oba alkohole sprawdzały się rewelacyjnie).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: