- Cze 8, 2008
- 138
- 0
- 0
To mój pierwszy przepis, mam nadzięję, że nie powtarzam tematu, sprawdzałam i nic nie znalazłam. To mój ulubiony, szybki dżemik; wspaniały do domowych (i nie tylko
) bułeczek, drożdżówek, lodów
Polecam! Pochodzi z bloga Happy Home Baking.
Składniki:
300g bardzo dojrzałych bananów, pokrojonych w cienkie plasterki
80g gorzkiej czekolady, posiekanej
100ml wody w temp. pokojowej
210g cukru pudru
Wodę, banany i cukier puder umieścić na patelni z grubym dnem, mieszać cały czas do momentu w którym pomimo mieszania, masa będzie się gotować. W między czasie zbierać łyżeczką pianę.
Gdy masa się zagotuje, zdjąć z ognia, wmieszać czekoladę, podgrzać do zagotowania, zdjąć natychmiast z ognia, przekładać do słoiczków.
Z podanej porcji wychodzą dwa, dość małe słoiczki. Dżem może przechowywany w lodówce do 3 miesięcy, po otwarciu do tygodnia. Polecam jeszcze, sama zazwyczaj robię z 4 porcji
. Dzisiaj ponownie!

Składniki:
300g bardzo dojrzałych bananów, pokrojonych w cienkie plasterki
80g gorzkiej czekolady, posiekanej
100ml wody w temp. pokojowej
210g cukru pudru
Wodę, banany i cukier puder umieścić na patelni z grubym dnem, mieszać cały czas do momentu w którym pomimo mieszania, masa będzie się gotować. W między czasie zbierać łyżeczką pianę.
Gdy masa się zagotuje, zdjąć z ognia, wmieszać czekoladę, podgrzać do zagotowania, zdjąć natychmiast z ognia, przekładać do słoiczków.
Z podanej porcji wychodzą dwa, dość małe słoiczki. Dżem może przechowywany w lodówce do 3 miesięcy, po otwarciu do tygodnia. Polecam jeszcze, sama zazwyczaj robię z 4 porcji