Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem brzoskwiniowo waniliowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 566514" data-attributes="member: 151"><p>- 2 kg dość twardych brzoskwiń</p><p>- 1/2 szklanki cukru</p><p>- pół laski wanilii</p><p>- ok. 50 ml soku z cytryny</p><p></p><p>Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i zdjąć tyle skórki ile się da - z niedojrzałych skórka gorzej schodzi. Przekroić owoce na pół, przekręcić i rozdzielić, wyjąć pestkę i pokroić na ósemki, a potem na małe kawałki. Włożyć owoce do szerokiego garnka i posypać cukrem, odstawić na noc - rano powinny już pływać w soku. Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć ziarenka i włozyć razem ze skórką do dżemu, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 1/2 godziny. Wyjąć wanilę i zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać, zagotować i wkładac gorące do wyparzonych/wypieczonych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostudzenia.</p><p>Cukru można dać więcej/ mniej, wszystko zależy od tego jak słodkie są owoce. Dżem ma kolor lekko burawy, nie tak brzoskwiniowy jak te ze sklepu ale w smaku jest o wiele lepszy i wychodzi dość gęsty, zresztą można go zagęścić dłużej gotując. Aha, jeśli jest mdławy to trzeba dodać więcej soku z cytryny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 566514, member: 151"] - 2 kg dość twardych brzoskwiń - 1/2 szklanki cukru - pół laski wanilii - ok. 50 ml soku z cytryny Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i zdjąć tyle skórki ile się da - z niedojrzałych skórka gorzej schodzi. Przekroić owoce na pół, przekręcić i rozdzielić, wyjąć pestkę i pokroić na ósemki, a potem na małe kawałki. Włożyć owoce do szerokiego garnka i posypać cukrem, odstawić na noc - rano powinny już pływać w soku. Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć ziarenka i włozyć razem ze skórką do dżemu, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 1/2 godziny. Wyjąć wanilę i zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać, zagotować i wkładac gorące do wyparzonych/wypieczonych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Cukru można dać więcej/ mniej, wszystko zależy od tego jak słodkie są owoce. Dżem ma kolor lekko burawy, nie tak brzoskwiniowy jak te ze sklepu ale w smaku jest o wiele lepszy i wychodzi dość gęsty, zresztą można go zagęścić dłużej gotując. Aha, jeśli jest mdławy to trzeba dodać więcej soku z cytryny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem brzoskwiniowo waniliowy
Top
Bottom