Dzem cytrusowy MzM

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
0
Dzem cytrusowy
On nie jest tylko z pomarańczy. Jest z jednej pomarańczy, jednego grejfruta i jednej cytryny. Nieważne co większe co mniejsze. Ma być trzy sztuki, każda inna. 3 cytrusy.
Plus 1,5 kg. cukru
Cytrusy wyszorować. Pokroić w plastry a potem w mniejsze kawałki. Ze skórką.
Włożyć do gara, wsypać cukier, dolać 2,2 litra wody. Odstawić na całą noc.
Nazajutrz postawić na ogień, gotować odkryte 2 godziny.
Sprawdzić czy kropla wzięta między dwa palce się "ciągnie". Jeśli tak, jest gotowa. Włożyć do słoików, zakręcić, itp.

Magda z Mediolanu
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
UWAGA!

Warto wymoczyć cytrusy w zimnej wodzie [przez dobę lub nawet dwie, jeśli mamy czas] - często zmieniając wodę na świeżą !!!
Pozbawi to owoce chemii, którą były traktowane oraz nadmiaru goryczy.
Podczas krojenia usuwać pestki. Zebrane pestki zalać 2 łyzkami zimnej wody w niewielkim pojemniczku i odstawić na czas smażenia dżemu. Pestki wydzielą naturalną pektynę, którą dodać pod koniec do smażącego się dżemu.

Jadłam ten dżemik wielokrotnie, ale
gruebel_2.gif
uważam, że grejpfrut można jednak obrać ze skórki, która jest bardzo gorzka oraz pozbawić błonek. Dżemik i tak będzie gorzkawy, ale to jest jego zaletą
mniam.gif


Można też nieco pokombinowac z mandarynkami oraz zamienić zwykły grejpfrut [biały czy czerwony] na zielony SWEETY lub czerwone POMELO.

Ja zawsze kombinuję przy takich wolnych przepisach. Dodatkowo robię 1 porcję "podstawową", czyli dokładnie wg przepisu i wtedy porównuję, co mi bardziej odpowiada. Lubię też w takim dżemiku dodatek 1 malutkiej limonki, która nadaje wyjątkowego posmaku i aromatu.
SMACZNEGO
daumen.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Właśnie mnie natchnęło
icon_mrgreen.gif
i zrobiłam dżemik z cytrynki, pomarańczki i zielonego grejpfruta Sweety [ten dałam bez skórki i błonek].
Niestety nie każdemu ten smak przypadnie do gustu, bo dżemik jest gorzkawy [od skórek].
Jednak po schłodzeniu jest znakomity zwłaszcza do bagietki i gorzkiej kawy.
mniam.gif

Albo do lodów...
lecker.gif
 

Załączniki

  • HPIM0361.JPG
    HPIM0361.JPG
    75.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 0__3_.JPG
    0__3_.JPG
    71.9 KB · Wyświetleń: 0
  • HPIM0371.JPG
    HPIM0371.JPG
    96.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 0__8_.JPG
    0__8_.JPG
    51 KB · Wyświetleń: 0

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Chciałam tylko dodać, że po zupełnym zmiksowaniu gorącego dżemu należy go przelać do słoiczków [do pełna] i mocno zakrecić, po czym postawić dnem do góry [jak przy dżemikach z żel-fixem]
icon_exclaim.gif

Mus zastygnie na sztywno i potem jest świetnym dodatkiem do piernika
lecker.gif

Po prostu dodaję 1-2 łyżki podczas ucierania ciasta. Piernik zyskuje "cytrusową nutkę", a gorzki posmak zupełnie znika.
daumen.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mozna dodac tylko czesc skorek: wtedy nie bedzie tak gorzki.
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Sluchajcie, czy podane proporcje sa wlasciwe? Trzy owoce, w sumie niewielkie, na 1.5 kg curku i dwa litry wody? Mam ochote zrobic jako prezent gwiazdkowy, ale popatrzylam na moje cytrusy, popatrzylam na moje dwie torby cukru i pomyslalam ze jednak sie zapytam.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,126
243
63
Kilka lat temu spróbowałam zrobić ten dżem. Efekt nie był niestety dobry. To co było w garnku nie miało szans zgęstnieć i zamienić się w dżem czy konfiturę.
Potem jeszcze zmieniłam proporcje. Zapisałam sobie wtedy pod przepisem taką uwagę:
"18.11.2012 – wstawiłam z 2 małych pomarańczy ze skórą dość cienką, z obciętymi „dupkami”, jednej cytryny j.w. i 1 grapefruit’a czerwonego bez skóry, bo była bardzo gruba. Dodałam tylko 2 kawałki bez albedo pocięte na paseczki. 1,25 cukru i 1,5 l wody. Nie było to to czego się spodziewałam. Nie warto więcej próbować."

Jednym słowem ja nie polecam.
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Rzeczywiście wygląda to niepokojąco
zahnlos.gif
Ja robię, co prawda dżem z samych pomarańczy, nieco inaczej: daję tylko skórkę (bez albedo) i cząstki z sokiem, a jakąkolwiek wodę (i niewiele) dodaję tylko jeśli owoce nie są specjalnie soczyste. Myślę, że z mieszanym dżemem zrobiłabym podobnie - skórki bez albedo, miąższ i ewentualnie odrobinę wody. Najpierw gotuję trochę owoce i skórki w soku, potem zagęszczam partiami dodając cukier. Muszę kiedyś spróbowac takiego mieszanego, ale raczej ugotuję swoim sposobem, bo sprawdzony ;)
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
To, co da się zdjąć - szczególnie twardsze części (te takie żyły między cząstkami) - to zdejmuję, ale nie jestem jakoś specjalnie zawzięta - jak coś nie złazi to zostawiam. Jak się je obgotuje w soku i potem rozgotuje w syropie, to one miękną na tyle, że nie przeszkadzają specjalnie. Myślę, że z grapefruita jednak można by było zdjąc, bo one są twardsze i bardziej gorzkie niż w pomarańczy
gruebel_2.gif
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,845
262
83
poserbaby @ 20 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596347To, co da się zdjąć - szczególnie twardsze części (te takie żyły między cząstkami) - to zdejmuję, ale nie jestem jakoś specjalnie zawzięta - jak coś nie złazi to zostawiam. Jak się je obgotuje w soku i potem rozgotuje w syropie, to one miękną na tyle, że nie przeszkadzają specjalnie. Myślę, że z grapefruita jednak można by było zdjąc, bo one są twardsze i bardziej gorzkie niż w pomarańczy
gruebel_2.gif
O jak dobrze, że poser wyciągnęła ten świetny przepis. Nie robiłam go chyba ze 4 lata, może dlatego że zimy mamy łagodniejsze, a on świetnie nadaje sie na mroźne dni do zimowej herbatki. Chwała za to MzM.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,126
243
63
Zrobiłam niedawno ten dżem. Jednak lekko zmieniłam proporcje, bo z oryginalnych wychodziła mi wodnisty.

4 pomarańcze
1 grapefruit sweetie
około 3/4 kg cukru (warto wsypać najpierw mniej i sprawdzić smak)
sok z 1 cytryny
łyżka startego imbiru
z pomarańczy i grapefruita wycięłam fileciki, resztę soku z nich wcisnęłam do owoców, które rozdrobniłam lekko malakserem i zasypałam cukrem, dodałam imbir. Skórkę z 1 pomarańczy gotowałam 5 minut i po wystudzeniu, pokroiłam bez albedo w bardzo cienkie paseczki i dorzuciłam do owoców. Gotowałam około 30-40 minut na średnim ogniu. Ostudziłam, sprawdziłam konsystencję, dodałam sok z cytryny i ponownie pogotowałam około 10 minut. Przełożyłam do wyparzonych słoiczków.
d_em_cytrusowy.jpg

Chyba jeszcze bardziej smakuje mi dżem zrobiony tylko z grapefruitów sweetie.
Użyłam 5 sztuk sweetie (tylko same fileciki, które bardzo łatwo zrobić, bo grapefruit ma łatwo odchodzące skórki i nie trzeba wycinać tak, jak z pomarańczy). Do tego około 70-75 dkg cukru i połowę ugotowanej i całkowicie pozbawionej albedo skórki z 1 owocu. Robiłam tak, jak wyżej.

grapefruit_sweety_d_em.jpg
Wyszło mi po 3 słoiki dżemowe każdego rodzaju.
 

Załączniki

  • d_em_cytrusowy.jpg
    d_em_cytrusowy.jpg
    53 KB · Wyświetleń: 20
  • grapefruit_sweety_d_em.jpg
    grapefruit_sweety_d_em.jpg
    39.8 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Contributor
Gru 26, 2006
33,472
307
83
Hazo
anbetung.gif
za przepis, niestety zielony grejpfrut jest u mnie nieosiągalny, robiłam z samych pomarańczy i soku z 2 cytryn.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: