Dżem jabłkowo - bananowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis na ten pyszny dżem o wspaniałym bananowym smaku i aromacie pochodzi z blogu Apparecchiamo? .

jab_ko_banan.JPG

1 kg jabłek
1 kg bananów
sok z 1 cytryny
25-40 dkg cukru

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zasypać 20 dkg cukru.
Zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
Dodać pokrojone na plasterki banany i doprawić cukrem do smaku. Gotować, aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut.
 

Załączniki

  • jab_ko_banan.JPG
    jab_ko_banan.JPG
    61.3 KB · Wyświetleń: 1

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
Zapowiada sie pysznie
icon_smile.gif
- a ile słoiczków wychodzi z tek porcji?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To nie jest duża porcja. Wyszły mi 3 słoiczki po 290 g.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy