- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na ten pyszny dżem o wspaniałym bananowym smaku i aromacie pochodzi z blogu Apparecchiamo? .
1 kg jabłek
1 kg bananów
sok z 1 cytryny
25-40 dkg cukru
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zasypać 20 dkg cukru.
Zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
Dodać pokrojone na plasterki banany i doprawić cukrem do smaku. Gotować, aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut.

1 kg jabłek
1 kg bananów
sok z 1 cytryny
25-40 dkg cukru
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zasypać 20 dkg cukru.
Zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
Dodać pokrojone na plasterki banany i doprawić cukrem do smaku. Gotować, aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut.