Dzem jezynowo-jablkowy

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wpisuje, bo mnie Margot prosila
icon_wink.gif


1 kg odrobine niedojrzalych jezyn, bez szypulek
1.75 kg cukru
1 kg jablek do gotowania
300ml wody
sok z 2 cytryn

Do duzej miski wkladam przygotowane jezyny, zasypuje je warstwowo cukrem i zostawiam na noc. Nastepnego dnia, obieram jablka, wycinam srodki i kroje na plastry. Obierki i gniazda nasienne wrzucam do rondla, wlewam wode i zagotowuje. Gotuje potem bez przykrycia, przez 20 minut. W tym czasie wiekszosc wody wyparowuje i powstaje papka. Przecieram ja przez geste sito, prosto do duzego garnka o grubym dnie. Dorzucam pokrojone jablka i jezyny wraz z sokiem i cukrem. Podgrzewam delikatnie, mieszajac, przez 10 minut. Gdy cukier calkowicie sie rozpusci i owoce sa miekkie, dodaje sok z cytryny. Calosc doprowadzam do wrzenia i gotuje ostro do uzyskania temp. 105C. Zdejmuje z ognia i lyzka usuwam z dzemu piane.

Dzem wykladam do przygotowanych cieplych sloiczkow, na wierzchu umieszczam woskowany krazek i zakrecam pokrywka. Odwracam sloiki do gory dnem. Gdy przestygna, przenosze je w chlodne, ciemne miejsce.


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy