- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania" Marka Łebkowskiego - DOSKONAŁA KUCHNIA POLSKA
Przepis podaję w oryginale, niżej moje zmiany
* 1 kg moreli
* 300g cukru
* 100g miodu
Morele płuczemy, przekrawany na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i odstawimy na kilka godzin. Na dużej patelni podgrzewamy miód z 200ml wody, gdy się zagotuje, usuwamy pianę z powierzchni, wsypujemy morele i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy syrop ponownie się zagotuje, zdejmujemy patelnię z ognia, łyżką cedzakową wyjmujemy owoce z syropu, syrop gotujemy aż zgęstnieje, ponownie dodajemy morele, gotujemy mieszając aż dżem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temp. 35 stopni, nakładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy je.
Dopiero teraz, wpisując ten przepis zorientowałam się, że miodu ma być 100 a nie 200g jak ja dodałam.
Cukru użyłam może 150, może 200g na większą ilość owoców. Miałam 1,5 kg moreli z pestkami i skórką, którą też zdjęłam ponieważ wcześniej próbowałam z tego samego gatunku robić wiśnie w soku własnym wg przepisu, który podała Seniorka i był gorzkie (tamte też przerobiłam na dżem
) Owoców było więc trochę ponad kilogram.
Dołożę jeszcze trochę, bo tego miodu dałam więcej i póki co dżem jest mocno słodki.
Od siebie dodałam miąższ i sok z połowy cytryny, przez wkładaniem słoików dodam jeszcze z połowy.
Dżem smakuje naprawdę obłędnie, co i rusz chodzę i wyjadam.


Przepis podaję w oryginale, niżej moje zmiany
* 1 kg moreli
* 300g cukru
* 100g miodu
Morele płuczemy, przekrawany na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i odstawimy na kilka godzin. Na dużej patelni podgrzewamy miód z 200ml wody, gdy się zagotuje, usuwamy pianę z powierzchni, wsypujemy morele i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy syrop ponownie się zagotuje, zdejmujemy patelnię z ognia, łyżką cedzakową wyjmujemy owoce z syropu, syrop gotujemy aż zgęstnieje, ponownie dodajemy morele, gotujemy mieszając aż dżem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temp. 35 stopni, nakładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy je.
Dopiero teraz, wpisując ten przepis zorientowałam się, że miodu ma być 100 a nie 200g jak ja dodałam.


Cukru użyłam może 150, może 200g na większą ilość owoców. Miałam 1,5 kg moreli z pestkami i skórką, którą też zdjęłam ponieważ wcześniej próbowałam z tego samego gatunku robić wiśnie w soku własnym wg przepisu, który podała Seniorka i był gorzkie (tamte też przerobiłam na dżem

Dołożę jeszcze trochę, bo tego miodu dałam więcej i póki co dżem jest mocno słodki.
Od siebie dodałam miąższ i sok z połowy cytryny, przez wkładaniem słoików dodam jeszcze z połowy.
Dżem smakuje naprawdę obłędnie, co i rusz chodzę i wyjadam.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: