Dżem morelowy.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania" Marka Łebkowskiego - DOSKONAŁA KUCHNIA POLSKA


IMG_0042_2.jpgIMG_0041_2.jpg

Przepis podaję w oryginale, niżej moje zmiany

* 1 kg moreli
* 300g cukru
* 100g miodu

Morele płuczemy, przekrawany na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i odstawimy na kilka godzin. Na dużej patelni podgrzewamy miód z 200ml wody, gdy się zagotuje, usuwamy pianę z powierzchni, wsypujemy morele i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy syrop ponownie się zagotuje, zdejmujemy patelnię z ognia, łyżką cedzakową wyjmujemy owoce z syropu, syrop gotujemy aż zgęstnieje, ponownie dodajemy morele, gotujemy mieszając aż dżem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temp. 35 stopni, nakładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy je.


Dopiero teraz, wpisując ten przepis zorientowałam się, że miodu ma być 100 a nie 200g jak ja dodałam.
icon_eek.gif
icon_mrgreen.gif


Cukru użyłam może 150, może 200g na większą ilość owoców. Miałam 1,5 kg moreli z pestkami i skórką, którą też zdjęłam ponieważ wcześniej próbowałam z tego samego gatunku robić wiśnie w soku własnym wg przepisu, który podała Seniorka i był gorzkie (tamte też przerobiłam na dżem
icon_mrgreen.gif
) Owoców było więc trochę ponad kilogram.
Dołożę jeszcze trochę, bo tego miodu dałam więcej i póki co dżem jest mocno słodki.

Od siebie dodałam miąższ i sok z połowy cytryny, przez wkładaniem słoików dodam jeszcze z połowy.


Dżem smakuje naprawdę obłędnie, co i rusz chodzę i wyjadam.
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • IMG_0041_2.jpg
    IMG_0041_2.jpg
    131.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0042_2.jpg
    IMG_0042_2.jpg
    161.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam. Wciąż nie wiem, ile wychodzi słoiczków
rofl.gif
, bo jeszcze nie 'zapakowałam' - ale tak, jest BARDZO dobry. Uwielbiam morelowe dżemy! A jak smakował na kolację z chrupiącą pszenną bułką i camembertem, mmm
lecker.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Lud_ @ 21 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885080Uwielbiam morelowe dżemy!
Ja wczoraj otworzyłam "zachomikowane" niechcący słoiczki dżemu brzoskwiniowego z 2005 roku
dump.gif
bo chciałam sprawdzić, czy się jeszcze do czegoś nadają...

Zjadłam kromeczkę z tym dżemem, bo całkiem normalny był i dobrze zapasteryzowany...
Dopiero w nocy, jak film oglądałam, olśniło mnie, że on jednak jakiś mało brzoskwiniowy był...
gruebel_2.gif

Zerwałam się na równe nogi i pognałam do lodówki, żeby to sprawdzić...
icon_mrgreen.gif

No jasne ! On jest morelowy - nie brzoskwiniowy...
dump.gif
tylko o czym ja myślałam, jak je opisywałam...
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
KAROTKA @ 22 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885336Ja wczoraj otworzyłam "zachomikowane" niechcący słoiczki dżemu brzoskwiniowego z 2005 roku
dump.gif
bo chciałam sprawdzić, czy się jeszcze do czegoś nadają...

Zjadłam kromeczkę z tym dżemem, bo całkiem normalny był i dobrze zapasteryzowany...
Dopiero w nocy, jak film oglądałam, olśniło mnie, że on jednak jakiś mało brzoskwiniowy był...
gruebel_2.gif

Zerwałam się na równe nogi i pognałam do lodówki, żeby to sprawdzić...
icon_mrgreen.gif

No jasne ! On jest morelowy - nie brzoskwiniowy...
dump.gif
tylko o czym ja myślałam, jak je opisywałam...
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif
rofl.gif

A ja robię tak mało przetworów, że nawet opisywać nie muszę.
icon_wink.gif


Zapakowałam - z 1,5 porcji wyszły mi 4 niewielkie słoiczki. Ale trzeba oddać, że trochę zjedliśmy przed włożeniem
icon_wink.gif
 

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,100
222
63
Cieszę się, że tu zaglądnęłam, skuszę się na pewno, moreli w tym roku urodzaj olbrzymi
i tanie są, więc przepis chętnie wypróbuję
lecker.gif