Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem porzeczkowo-agrestowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 143581" data-attributes="member: 108"><p>Dżem porzeczkowo-agrestowy</p><p></p><p>50 dag czarnej porzeczki</p><p>50 dag porzeczkoagrestu</p><p>50 dag agrestu</p><p>75 dag cukru</p><p>1/2 szklanki wody</p><p></p><p>Porzeczkę i porzeczkoagrest umyć, oderwać ogonki, zasypać pół kilogramem cukru, powoli zagotować i gotować kilka minut. Przetrzeć przez sito.</p><p>Agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, zalać wodą, zasypać cukrem, gotować, aż będzie miękki (ok. 20 minut).</p><p>Połączyć agrest z przecierem porzeczkowym, gotować, mieszając, na małym ogniu przez 20-25 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (kropla dżemu spuszczona na zimny talerzyk powinna szybko zastygnąć).</p><p>Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić powoli pod kocykiem albo zapasteryzować. </p><p></p><p>Wychodzi ponad litr.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 143581, member: 108"] Dżem porzeczkowo-agrestowy 50 dag czarnej porzeczki 50 dag porzeczkoagrestu 50 dag agrestu 75 dag cukru 1/2 szklanki wody Porzeczkę i porzeczkoagrest umyć, oderwać ogonki, zasypać pół kilogramem cukru, powoli zagotować i gotować kilka minut. Przetrzeć przez sito. Agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, zalać wodą, zasypać cukrem, gotować, aż będzie miękki (ok. 20 minut). Połączyć agrest z przecierem porzeczkowym, gotować, mieszając, na małym ogniu przez 20-25 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (kropla dżemu spuszczona na zimny talerzyk powinna szybko zastygnąć). Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić powoli pod kocykiem albo zapasteryzować. Wychodzi ponad litr. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem porzeczkowo-agrestowy
Top
Bottom