Dżem truskawkowy z melisą

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Dżem truskawkowy z melisą

Wersja ekonomiczna dżemu truskawkowego powstałego po odlaniu soku.

1,5 kg umytych, oczyszczonych truskawek
75 dag cukru
7-8 sporych listków świeżej melisy

Truskawki zasypać cukrem, odstawić na 1-2 dni.
Wymieszać truskawki z cukrem, zagotować, odszumować, gotować kilkanaście minut. Odcedzić sok (1-1,2 litra - w zależności od tego, czy chcemy mieć więcej soku czy dżemu) zagotować i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i studzić pod kocykiem.
Pozostałe truskawki (wraz z sokiem) rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z bardzo drobno pokrojoną melisą, gotować kilkanaście minut, przełożyć do wyparzonych słoiczków (raczej małych), pasteryzować przez 15 minut.

Najlepiej odstawić na kilka dni.

Wychodzi ok. 1200 ml soku i ok. 800 ml dżemu
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Brzmi pysznie Na pewno w tym roku wypróbuję !
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Czekamy na truskawki
icon_smile.gif