Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem truskawkowy z melisą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 143579" data-attributes="member: 108"><p>Dżem truskawkowy z melisą</p><p></p><p>Wersja ekonomiczna dżemu truskawkowego powstałego po odlaniu soku.</p><p> </p><p>1,5 kg umytych, oczyszczonych truskawek</p><p>75 dag cukru</p><p>7-8 sporych listków świeżej melisy</p><p></p><p>Truskawki zasypać cukrem, odstawić na 1-2 dni.</p><p>Wymieszać truskawki z cukrem, zagotować, odszumować, gotować kilkanaście minut. Odcedzić sok (1-1,2 litra - w zależności od tego, czy chcemy mieć więcej soku czy dżemu) zagotować i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i studzić pod kocykiem.</p><p>Pozostałe truskawki (wraz z sokiem) rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z bardzo drobno pokrojoną melisą, gotować kilkanaście minut, przełożyć do wyparzonych słoiczków (raczej małych), pasteryzować przez 15 minut. </p><p></p><p>Najlepiej odstawić na kilka dni.</p><p></p><p>Wychodzi ok. 1200 ml soku i ok. 800 ml dżemu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 143579, member: 108"] Dżem truskawkowy z melisą Wersja ekonomiczna dżemu truskawkowego powstałego po odlaniu soku. 1,5 kg umytych, oczyszczonych truskawek 75 dag cukru 7-8 sporych listków świeżej melisy Truskawki zasypać cukrem, odstawić na 1-2 dni. Wymieszać truskawki z cukrem, zagotować, odszumować, gotować kilkanaście minut. Odcedzić sok (1-1,2 litra - w zależności od tego, czy chcemy mieć więcej soku czy dżemu) zagotować i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i studzić pod kocykiem. Pozostałe truskawki (wraz z sokiem) rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z bardzo drobno pokrojoną melisą, gotować kilkanaście minut, przełożyć do wyparzonych słoiczków (raczej małych), pasteryzować przez 15 minut. Najlepiej odstawić na kilka dni. Wychodzi ok. 1200 ml soku i ok. 800 ml dżemu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem truskawkowy z melisą
Top
Bottom