- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Przepis: Lindy Wildsmith z ksiazki "Preserve". Pachnie naprawde cudownie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam.
1 kg miazszu ananasa, pokrojonego na male kawalki (zwykle 2 duze swieze ananasy)
2 duze jablka do gotowania, obrane i pokrojone na male kawalki
sok , swiezo wycisniety z 1 1/2 cytryny
1 kg cukru
8 zielonych kardamomow
Obrane i pokrojone owoce waze najpierw, a pozniej przekladam do garnka i skrapiam je sokiem z cytryny. Na kazde 100g owocow przygotowuje 80g cukru, wsypuje do miseczki i wkladam do cieplego pieca aby cukier sie ogrzal.
Do owocow w garnku dolewam 150ml wody i na malym ogniu gotuje przez 30 minut, az ananasy zmiekana. W miedzyczasie otwieram kardamomy i wyjmuje z nich czarne nasionka, przekladam do mozdzierza i rozbijam je na proszek, ktory dodaje do gotujacych sie owocow.
Do owocowej masy dodaje odwazony cukier i dalej gotuje na malym ogniu, do calkowitego rozpuszczenia cukru, ciagle mieszajac. Nastepnie zwiekszam ogien i gotuje ostro przez 10-12 minut, az temperatura dzemu osiagnie 105C. Zdejmuje garnek z ognia, lyzka zbieram piane i zostawiam takna kilka minut. Potem przekladam do ogrzanych sloikow, nakladam papierki i zakrecam pokrywkami.
Wedlug tych samych proporcji zrobilam w zeszlym roku dzem, w ktorym ananasy zastapilam mango. Powiem tyko, ze dzem byl wspanialy!
1 kg miazszu ananasa, pokrojonego na male kawalki (zwykle 2 duze swieze ananasy)
2 duze jablka do gotowania, obrane i pokrojone na male kawalki
sok , swiezo wycisniety z 1 1/2 cytryny
1 kg cukru
8 zielonych kardamomow
Obrane i pokrojone owoce waze najpierw, a pozniej przekladam do garnka i skrapiam je sokiem z cytryny. Na kazde 100g owocow przygotowuje 80g cukru, wsypuje do miseczki i wkladam do cieplego pieca aby cukier sie ogrzal.
Do owocow w garnku dolewam 150ml wody i na malym ogniu gotuje przez 30 minut, az ananasy zmiekana. W miedzyczasie otwieram kardamomy i wyjmuje z nich czarne nasionka, przekladam do mozdzierza i rozbijam je na proszek, ktory dodaje do gotujacych sie owocow.
Do owocowej masy dodaje odwazony cukier i dalej gotuje na malym ogniu, do calkowitego rozpuszczenia cukru, ciagle mieszajac. Nastepnie zwiekszam ogien i gotuje ostro przez 10-12 minut, az temperatura dzemu osiagnie 105C. Zdejmuje garnek z ognia, lyzka zbieram piane i zostawiam takna kilka minut. Potem przekladam do ogrzanych sloikow, nakladam papierki i zakrecam pokrywkami.
Wedlug tych samych proporcji zrobilam w zeszlym roku dzem, w ktorym ananasy zastapilam mango. Powiem tyko, ze dzem byl wspanialy!