Dzem z ananasow i jablek

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Przepis: Lindy Wildsmith z ksiazki "Preserve". Pachnie naprawde cudownie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam.

1 kg miazszu ananasa, pokrojonego na male kawalki (zwykle 2 duze swieze ananasy)
2 duze jablka do gotowania, obrane i pokrojone na male kawalki
sok , swiezo wycisniety z 1 1/2 cytryny
1 kg cukru
8 zielonych kardamomow


Obrane i pokrojone owoce waze najpierw, a pozniej przekladam do garnka i skrapiam je sokiem z cytryny. Na kazde 100g owocow przygotowuje 80g cukru, wsypuje do miseczki i wkladam do cieplego pieca aby cukier sie ogrzal.

Do owocow w garnku dolewam 150ml wody i na malym ogniu gotuje przez 30 minut, az ananasy zmiekana. W miedzyczasie otwieram kardamomy i wyjmuje z nich czarne nasionka, przekladam do mozdzierza i rozbijam je na proszek, ktory dodaje do gotujacych sie owocow.

Do owocowej masy dodaje odwazony cukier i dalej gotuje na malym ogniu, do calkowitego rozpuszczenia cukru, ciagle mieszajac. Nastepnie zwiekszam ogien i gotuje ostro przez 10-12 minut, az temperatura dzemu osiagnie 105C. Zdejmuje garnek z ognia, lyzka zbieram piane i zostawiam takna kilka minut. Potem przekladam do ogrzanych sloikow, nakladam papierki i zakrecam pokrywkami.

Wedlug tych samych proporcji zrobilam w zeszlym roku dzem, w ktorym ananasy zastapilam mango. Powiem tyko, ze dzem byl wspanialy!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ja go zrobię ale późna jesienią lub zima , jak zatęsknię za latem
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy