- Sty 11, 2009
- 361
- 0
- 0
DŻEM Z CUKINII
5 kg cukinii (wydrążonych i obranych)
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
5 kg cukinii (wydrążonych i obranych)
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.