Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem z czerwonych pomarańczy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1669063" data-attributes="member: 67"><p><strong>Dopiszę tylko tegoroczną wersję dżemu z pomarańczy zwykłych. </strong></p><p>Po dokładnym umyciu starłam na tarce skórkę z 2 pomarańczy (wszystkich miałam 12), potem wszystkie obrałam starannie pozbywajac się albedo. Skórki przeznaczyłam do późniejszego przetwarzania w syropie. Czyste owoce pokroiłam dość drobno, dodałam sok z 2 cytryn i 2 dodatkowych pomarańczy, przykryłam garnek i dusiłam je około godziny. Chciałam, żeby błonki się ugotowały. Zmiksowałam całość, dodałam starte wcześniej skórki oraz 2 żelfiksy 3:1 Oetkera, 35 dkg cukru i 3 szt zmielonych gożdzików. Popyrkało jeszcze kilkanaście minut i prełożyłam do wyprażonych słoików.</p><p>Dżem jest dośc gęsty, można go użyć do nadziewania bułeczek albo jako dodatek do jakiegoś kremu, do ciasteczek brownie. Dla mnie jest wystarczająco słodki, z wyraźną nutą goryczki i bardzo aromatyczny.</p><p>Z tej porcji owoców wyszło prawie 2 litry dżemu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1669063, member: 67"] [B]Dopiszę tylko tegoroczną wersję dżemu z pomarańczy zwykłych. [/B] Po dokładnym umyciu starłam na tarce skórkę z 2 pomarańczy (wszystkich miałam 12), potem wszystkie obrałam starannie pozbywajac się albedo. Skórki przeznaczyłam do późniejszego przetwarzania w syropie. Czyste owoce pokroiłam dość drobno, dodałam sok z 2 cytryn i 2 dodatkowych pomarańczy, przykryłam garnek i dusiłam je około godziny. Chciałam, żeby błonki się ugotowały. Zmiksowałam całość, dodałam starte wcześniej skórki oraz 2 żelfiksy 3:1 Oetkera, 35 dkg cukru i 3 szt zmielonych gożdzików. Popyrkało jeszcze kilkanaście minut i prełożyłam do wyprażonych słoików. Dżem jest dośc gęsty, można go użyć do nadziewania bułeczek albo jako dodatek do jakiegoś kremu, do ciasteczek brownie. Dla mnie jest wystarczająco słodki, z wyraźną nutą goryczki i bardzo aromatyczny. Z tej porcji owoców wyszło prawie 2 litry dżemu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem z czerwonych pomarańczy
Top
Bottom