Dżem z jarzębiny i jabłek

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis znaleziony rok temu gdzieś w necie
icon_smile.gif
Dopiero wczoraj go zrobiłam.

1 kg jarzębiny
1 kg jabłek
0,5 kg cukru

Jarzębinę należy zebrać po pierwszym przymrozku albo umytą i bez szypułek zamrozić.Wtedy straci gorzki smak.
Wsypać do naczynia, w którym smażymy dżem.Zalać 0,5 szkl wodą. Gotować na małym ogniu dopóki owoce nie zaczną pękać. Wsypać cukier i chwilę pogotować, żeby się rozpuścił. Nasepnie dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (bez nasion).Gotować do momentu aż owoce staną się przezroczyste (cokolwiek to oznacza).

Dżem wyszedł lekko cierpki więc nie na kanapki.Myślę, że do ciasta jak znalazł
icon_smile.gif
Być może również dlatego, że jarzębinę tylko przez jedną noc miałam w zamrażalniku.Gdzieś czytałam, że trzeba ok 3 dni żeby całkowicie straciła gorycz. Jabłka miałam słodkie, ale mimo to dżem musiałam dosładzać.

Moje owoce nie stały się przezroczyste ;) ale jak zrobił się już dżem to nałożyłam do słoików i do góry dnem
icon_smile.gif


Smacznego
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
Własnie włozyłam w słoiki konfiturę z jarzębiny.(sama jarzębina bez dodatków)
Robiłam ją przez 3 dni i jest słodka,szklista.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
no być może coś źle zrobiłam
icon_wink.gif
robiłam coś takiego pierwszy raz. Myślisz że przegotować ten dżem? A raczej przesmażyć? Sama nie wiem.... Niby czytałam gdzieś że taki dżem jest cierpkawy
icon_neutral.gif


Co mi radzisz? Mam jeszcze trochę zamrożonej jarzębiny.Może usmażyć ją i dodać tamte dżemy?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
ewalukas @ 2 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=355151no być może coś źle zrobiłam
icon_wink.gif
robiłam coś takiego pierwszy raz. Myślisz że przegotować ten dżem? A raczej przesmażyć? Sama nie wiem.... Niby czytałam gdzieś że taki dżem jest cierpkawy
icon_neutral.gif


Co mi radzisz? Mam jeszcze trochę zamrożonej jarzębiny.Może usmażyć ją i dodać tamte dżemy?
Owoce jarzębiny maja cierpki posmak.
Tą zamrożoną możesz przez kilka minut obgotować i wodę odlać.
Jeśli uważasz że poprzedni dżem jest mało słodki,wymieszaj z jarzębiną,dosyp cukru i gotuj po kilka minut.
Po przestudzeniu znów podgrzej.
Jeśli chodzi o mnie,to cukier wsypuję "na oko",zazwyczaj mniej niż w przepisach.
Jarzębina nabiera smaku z dnia na dzień.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: