- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
2kg jeżyn
2kg cukru
Jeżyny kilkakrotnie myjemy i osączamy. Do garnka z grubym dnem wsypujemy tyle jeżyn,
żeby zakryły dno i posypujemy je cukrem. Potem wsypujemy kolejną warstwę owoców i kolejną
warstwę cukru i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Naczynie
przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy na średnim ogniu,
często potrząsając garnkiem, nie mieszamy. Jeżyny gotujemy, dopóki nie zgęstnieją.Na koniec
zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę, znów przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy, aż
dżem lekko przestygnie. Ciepłym dżemem napełniamy wysterylizowane słoiki i szczelnie zamykamy.
2kg cukru
Jeżyny kilkakrotnie myjemy i osączamy. Do garnka z grubym dnem wsypujemy tyle jeżyn,
żeby zakryły dno i posypujemy je cukrem. Potem wsypujemy kolejną warstwę owoców i kolejną
warstwę cukru i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Naczynie
przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy na średnim ogniu,
często potrząsając garnkiem, nie mieszamy. Jeżyny gotujemy, dopóki nie zgęstnieją.Na koniec
zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę, znów przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy, aż
dżem lekko przestygnie. Ciepłym dżemem napełniamy wysterylizowane słoiki i szczelnie zamykamy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: