Dżem z jeżyn

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
2kg jeżyn
2kg cukru

Jeżyny kilkakrotnie myjemy i osączamy. Do garnka z grubym dnem wsypujemy tyle jeżyn,
żeby zakryły dno i posypujemy je cukrem. Potem wsypujemy kolejną warstwę owoców i kolejną
warstwę cukru i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Naczynie
przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy na średnim ogniu,
często potrząsając garnkiem, nie mieszamy. Jeżyny gotujemy, dopóki nie zgęstnieją.Na koniec
zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę, znów przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy, aż
dżem lekko przestygnie. Ciepłym dżemem napełniamy wysterylizowane słoiki i szczelnie zamykamy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
wczoraj zasypałam owoce cukrem, a dzisiaj nastawiłam. jeżyny już siedzą w słoikach
icon_smile.gif

zmniejszyłam ilość cukru o połowę. zobaczymy, co z tego wyjdzie. została mi mała porcja po rozlaniu, którą wykorzystam lada dzień, zapewne do kanapek z twarogiem
mniam.gif
dam znać, jak smakuje
icon_smile.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Ja dawałam mniej ale tylko trochę zmniejszyłam ilość cukru. Ciekawa jestem czy będzie Ci smakował.