Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem z jeżyn
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 1014041" data-attributes="member: 8029"><p>2kg jeżyn</p><p> 2kg cukru </p><p></p><p>Jeżyny kilkakrotnie myjemy i osączamy. Do garnka z grubym dnem wsypujemy tyle jeżyn,</p><p>żeby zakryły dno i posypujemy je cukrem. Potem wsypujemy kolejną warstwę owoców i kolejną </p><p>warstwę cukru i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Naczynie</p><p>przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy na średnim ogniu,</p><p>często potrząsając garnkiem, nie mieszamy. Jeżyny gotujemy, dopóki nie zgęstnieją.Na koniec</p><p>zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę, znów przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy, aż</p><p>dżem lekko przestygnie. Ciepłym dżemem napełniamy wysterylizowane słoiki i szczelnie zamykamy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 1014041, member: 8029"] 2kg jeżyn 2kg cukru Jeżyny kilkakrotnie myjemy i osączamy. Do garnka z grubym dnem wsypujemy tyle jeżyn, żeby zakryły dno i posypujemy je cukrem. Potem wsypujemy kolejną warstwę owoców i kolejną warstwę cukru i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy na średnim ogniu, często potrząsając garnkiem, nie mieszamy. Jeżyny gotujemy, dopóki nie zgęstnieją.Na koniec zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę, znów przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy, aż dżem lekko przestygnie. Ciepłym dżemem napełniamy wysterylizowane słoiki i szczelnie zamykamy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem z jeżyn
Top
Bottom