Dżem z zielonych pomidorów a la figi.

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
w moim domu od wielu lat w taki sposób są przetwarzane zielone pomidory. moja mama dostala go od swojej kolezanki, a skad ona go ma to juz nie wiem
icon_wink.gif


1 kg zielonych pomidorów
1 kg cukru
1 szklanka wody

Pomidory pokroic w plastry i sparzyc gorącą wodą. przecedzic przez sito. Układac warstwami w naczyniu - 1 kg pomidorów przesypywac 1/2 kg cukru. Tak przesypane pomidory pozostawic na 24h. Po 24 godzinach z drugiej części cukru tzn 1/2 kg ugotowac syrop z szklanką wody. Gotowac syrop aż będzie ciągnąca nitka. Do gorącego syropu włożyc pomidory z sokiem, który puściły. Smażyc na małym ogniu aż zgęstnieją.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Margot rób
icon_mrgreen.gif
Zrobiłam konfiturę z zielonych pomidorów i bardzo, bardzo dobre toto jest. Miałam robić właśnie ten dżem, ale nie mam odpowiedniego sitka do przecierania
icon_wink.gif
znaczy miałam, ale się zagubiło w pudłach..
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
ewalukas, mysle ze to sitko to zeby sie skorek pozbyc, wiec pewnie mozna nie przecierac, ale jeszcze sie upewnie jak mama wroci, bo to ona zawsze robi, nie ja;-)