- Wrz 13, 2004
- 1,003
- 0
- 0
w moim domu od wielu lat w taki sposób są przetwarzane zielone pomidory. moja mama dostala go od swojej kolezanki, a skad ona go ma to juz nie wiem
1 kg zielonych pomidorów
1 kg cukru
1 szklanka wody
Pomidory pokroic w plastry i sparzyc gorącą wodą. przecedzic przez sito. Układac warstwami w naczyniu - 1 kg pomidorów przesypywac 1/2 kg cukru. Tak przesypane pomidory pozostawic na 24h. Po 24 godzinach z drugiej części cukru tzn 1/2 kg ugotowac syrop z szklanką wody. Gotowac syrop aż będzie ciągnąca nitka. Do gorącego syropu włożyc pomidory z sokiem, który puściły. Smażyc na małym ogniu aż zgęstnieją.

1 kg zielonych pomidorów
1 kg cukru
1 szklanka wody
Pomidory pokroic w plastry i sparzyc gorącą wodą. przecedzic przez sito. Układac warstwami w naczyniu - 1 kg pomidorów przesypywac 1/2 kg cukru. Tak przesypane pomidory pozostawic na 24h. Po 24 godzinach z drugiej części cukru tzn 1/2 kg ugotowac syrop z szklanką wody. Gotowac syrop aż będzie ciągnąca nitka. Do gorącego syropu włożyc pomidory z sokiem, który puściły. Smażyc na małym ogniu aż zgęstnieją.