Dzemy cytrusowe ( rozni autorzy)

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Znalazlam w komputerze takie przepisy, ale nie wiem, czyjego autorstwa, wybaczcie. Ten pierwszy jest chyba Karmelka :


DŻEM POMARAŃCZOWY

Pomarańcze obrać,wyjąć miąższ z osłonek - musi być tego 1 kg. Na to wsypać 1 kg cukru żelującego i odstawić na jakieś 4 godziny.
Doprowadzić do wrzenia,mieszając.Gotować 4 minuty na silnym ogniu.Przełożyć do słoików i od razu zamknąć.




MARMOLADA ANGIELSKA

3 pomarańcze
2 cytryny
1 grapefruit
1 kg cukru
ew. woda
Obrać pomarańcze i cytryny, moczyć skórki przez 3 dni dwa razy dziennie zmieniając wodę. Obrać grapefruita i połamać go na cząstki. Włożyć do garnka pokrojone owoce i drobniutko pokrojone skórki i cukier. Smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu ok 4 godz. mieszając od czasu do czasu. Skórki oczywiście bez albedo.


DŻEM CYTRYNOWY

4 duże cytryny
pomarańcza
1,2 kg cukru
6 szklanek wody
Cytryny i pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego emaliowanego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody, nakryć pokrywką. Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24 godz. Następnego dnia przelać wodę, w której moczyły się pestki do dużego garnka, a pestki odrzucić. Garnek postawićna małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki będą miękkie. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu ok 10 minut. Zrobić próbę krzepnięcia. Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć je pokrywkami i zostawić do wystudzenia.


DŻEM GREJPFRUTOWY:

#2-3 duże grejpfruty
50 dkg cytryn
1,5 kg cukru
10 szklanek wody
Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Skórki pokroić w wąskie paski. Zdjąć z owoców białą wewnętrzną skórkę, a owoce grubo posiekać, zachować wszystkie pestki. Do podwójnie złożonej gazy włożyć białą skórkę z owoców oraz pestki, ścisło zawiązać, ułożyć gazę na dnie emaliowanego garnka i przywiązać nitką do jednego z uszek. Włożyć do garnka pokrojoną skórkę oraz posiekany miąższ z cytrusów, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez 2 godz., aż skórka będzie miękka, a połowa wody odparuje. Wyjąć z garnka gazę z zawartością, przestudzić i wycisnąć dokładnie płyn do garnka. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na silnym ogniu przez 10 min. Zrobić próbę krzepnięcia. Dalej postępować jak przy dżemie cytrynowym.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
DZEM KLEMENTYKOWY
1 litr soku z klementynek
500 g cukru
skorki sparzone, pokrojone w paseczki
- sok wlac do garnka, dodac zukier, zageszczac na wolnym ogniu
- dodac skorki i jeszce troche zagescic
- gorace przelozyc do sliczkow, zakrecic i odwrocic
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Z pomelo [z czerwonym miąższem] i zielonych grejpfrutów Sweety

Po 1 kg obranego z błonek miąższu pomelo i grejpfruta i sok, który wycieknie podczas obierania owoców.
Cukier żelujący na 2 kg owoców oraz 1 torebka dowolnego żel-fixu.
2-3 limonki [sok i otarta skórka]

Cząstki owoców pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sokiem oraz skórką z limonek, dodać cukier żelujący i żel-fix. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka godzin [lub na noc].
Po odstaniu zagotować wg przepisu na opakowaniu cukru żelującego. Przelać gorący dżemik do wyparzonych [najlepiej w gorącym piekarniku] słoiczków, po sam brzeg. Zakrecić szczelnie i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Podobny dżemik można zrobić z mieszanki owoców cytrusowych. Kto lubi gorzkawy posmak, może dodać otartą lub drobno posiekaną skórkę z pomarańczy lub dokładnie wymoczone w zimnej wodzie [kilka razy zmienianej] owoce cytrusowe kroić wraz ze skórkami. Taki dżemik doskonale pasuje do mięs i ryb.
daumen.gif



Dżemy cytrusowe często przygotowuje przy okazji wszelkich "promocji" hipermarketowych. Najczęściej jest to zimą i w okresie świąt. Wtedy można zakupić cytrusy po naprawdę atrakcyjnych cenach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy