Znalazlam w komputerze takie przepisy, ale nie wiem, czyjego autorstwa, wybaczcie. Ten pierwszy jest chyba Karmelka :
DŻEM POMARAŃCZOWY
Pomarańcze obrać,wyjąć miąższ z osłonek - musi być tego 1 kg. Na to wsypać 1 kg cukru żelującego i odstawić na jakieś 4 godziny.
Doprowadzić do wrzenia,mieszając.Gotować 4 minuty na silnym ogniu.Przełożyć do słoików i od razu zamknąć.
MARMOLADA ANGIELSKA
3 pomarańcze
2 cytryny
1 grapefruit
1 kg cukru
ew. woda
Obrać pomarańcze i cytryny, moczyć skórki przez 3 dni dwa razy dziennie zmieniając wodę. Obrać grapefruita i połamać go na cząstki. Włożyć do garnka pokrojone owoce i drobniutko pokrojone skórki i cukier. Smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu ok 4 godz. mieszając od czasu do czasu. Skórki oczywiście bez albedo.
DŻEM CYTRYNOWY
4 duże cytryny
pomarańcza
1,2 kg cukru
6 szklanek wody
Cytryny i pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego emaliowanego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody, nakryć pokrywką. Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24 godz. Następnego dnia przelać wodę, w której moczyły się pestki do dużego garnka, a pestki odrzucić. Garnek postawićna małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki będą miękkie. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu ok 10 minut. Zrobić próbę krzepnięcia. Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć je pokrywkami i zostawić do wystudzenia.
DŻEM GREJPFRUTOWY:
#2-3 duże grejpfruty
50 dkg cytryn
1,5 kg cukru
10 szklanek wody
Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Skórki pokroić w wąskie paski. Zdjąć z owoców białą wewnętrzną skórkę, a owoce grubo posiekać, zachować wszystkie pestki. Do podwójnie złożonej gazy włożyć białą skórkę z owoców oraz pestki, ścisło zawiązać, ułożyć gazę na dnie emaliowanego garnka i przywiązać nitką do jednego z uszek. Włożyć do garnka pokrojoną skórkę oraz posiekany miąższ z cytrusów, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez 2 godz., aż skórka będzie miękka, a połowa wody odparuje. Wyjąć z garnka gazę z zawartością, przestudzić i wycisnąć dokładnie płyn do garnka. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na silnym ogniu przez 10 min. Zrobić próbę krzepnięcia. Dalej postępować jak przy dżemie cytrynowym.
DŻEM POMARAŃCZOWY
Pomarańcze obrać,wyjąć miąższ z osłonek - musi być tego 1 kg. Na to wsypać 1 kg cukru żelującego i odstawić na jakieś 4 godziny.
Doprowadzić do wrzenia,mieszając.Gotować 4 minuty na silnym ogniu.Przełożyć do słoików i od razu zamknąć.
MARMOLADA ANGIELSKA
3 pomarańcze
2 cytryny
1 grapefruit
1 kg cukru
ew. woda
Obrać pomarańcze i cytryny, moczyć skórki przez 3 dni dwa razy dziennie zmieniając wodę. Obrać grapefruita i połamać go na cząstki. Włożyć do garnka pokrojone owoce i drobniutko pokrojone skórki i cukier. Smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu ok 4 godz. mieszając od czasu do czasu. Skórki oczywiście bez albedo.
DŻEM CYTRYNOWY
4 duże cytryny
pomarańcza
1,2 kg cukru
6 szklanek wody
Cytryny i pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego emaliowanego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody, nakryć pokrywką. Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24 godz. Następnego dnia przelać wodę, w której moczyły się pestki do dużego garnka, a pestki odrzucić. Garnek postawićna małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki będą miękkie. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu ok 10 minut. Zrobić próbę krzepnięcia. Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć je pokrywkami i zostawić do wystudzenia.
DŻEM GREJPFRUTOWY:
#2-3 duże grejpfruty
50 dkg cytryn
1,5 kg cukru
10 szklanek wody
Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Skórki pokroić w wąskie paski. Zdjąć z owoców białą wewnętrzną skórkę, a owoce grubo posiekać, zachować wszystkie pestki. Do podwójnie złożonej gazy włożyć białą skórkę z owoców oraz pestki, ścisło zawiązać, ułożyć gazę na dnie emaliowanego garnka i przywiązać nitką do jednego z uszek. Włożyć do garnka pokrojoną skórkę oraz posiekany miąższ z cytrusów, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez 2 godz., aż skórka będzie miękka, a połowa wody odparuje. Wyjąć z garnka gazę z zawartością, przestudzić i wycisnąć dokładnie płyn do garnka. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na silnym ogniu przez 10 min. Zrobić próbę krzepnięcia. Dalej postępować jak przy dżemie cytrynowym.