- Wrz 23, 2008
- 17,678
- 78
- 48
Dziad, czyli drożdżowa baba ziemniaczana
Ok. 60-70dkg surowych ziemniaków startych na wiórki (w sumie nieważne grube czy cienkie)
Ok. 30 dkg ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych ziemniaków
2 cebule, pokrojone w kostkę i zeszklone
2-3 dkg świeżych drożdży
2 jajka
Ok. 7-8 łyżek mąki
Łyżka soli
Łyżka pieprzu
łyżka cukru
masło
Wszystkie składniki (oprócz masła) dokładnie wymieszać. Ciasto ma w konsystencji przypominać gęste ciasto na racuchy. W smaku ma się wydawać lekko przesolone i przepieprzone. Próbowałam dodawać inne przyprawy, ale najlepszy wychodzi klasyczny - z solą i pieprzem.
Breję przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Pozostawić na chwilę do podrośnięcia. Ale nie aż tak:
Przed włożeniem "dziada" do piekarnika na wierzch położyć kilka wiórków masła.
Piec ok. godziny w 200stopniach – do zbrązowienia. Trzeba uważać, bo lubi wiać z naczynia.
Najlepiej smakuje następnego dnia, dobrze przysmażony z gęstą, kwaśną śmietaną. Chciałam zrobić zdjęcie, ale przypaliłam
Od innych bab drożdżowych różni się konsystencją - nie jest zbity.
Ostatnią edycję dokonał moderator: