dzika gęś
2-3n łyżki majeranku,
sól,
0,5 szkl. oliwy
4 ząbki czosnku,
pieprz
1 kg jabłek
łyżka śmietany
łyżka mąki
1/4 kostki smalcu
gęś wyopatroszoną i bez piór rzecz jasna natrzeć solą następnie wymieszać dwie - trzy łyżki majeranku i 4 ząbki czosnku zmiażdzone z połową szklanki oliwy i tym natrzeć gąskę, dać jej poleżeć z 2 godziny.
Jabłek kilogram obrac pokroić w ćwiartki , usunąc gniazda pestek. Gęs włożyc do garnka , napchać jej trochę jablek do środka reszte wrzucić koło gęsi , podlać do 1/2 wysokosci wodą , smalec pokroić w plasterki i obłożyć nim gęś. Piec w 200stopniach trzy godziny co jakis czas obracając gąskę na druga stronę.
część sosu, jabłka, smietanę, pieprz, mąką zmiksować i zagotować ciagle mieszając, utworzonym sosem polać mięso
2-3n łyżki majeranku,
sól,
0,5 szkl. oliwy
4 ząbki czosnku,
pieprz
1 kg jabłek
łyżka śmietany
łyżka mąki
1/4 kostki smalcu
gęś wyopatroszoną i bez piór rzecz jasna natrzeć solą następnie wymieszać dwie - trzy łyżki majeranku i 4 ząbki czosnku zmiażdzone z połową szklanki oliwy i tym natrzeć gąskę, dać jej poleżeć z 2 godziny.
Jabłek kilogram obrac pokroić w ćwiartki , usunąc gniazda pestek. Gęs włożyc do garnka , napchać jej trochę jablek do środka reszte wrzucić koło gęsi , podlać do 1/2 wysokosci wodą , smalec pokroić w plasterki i obłożyć nim gęś. Piec w 200stopniach trzy godziny co jakis czas obracając gąskę na druga stronę.
część sosu, jabłka, smietanę, pieprz, mąką zmiksować i zagotować ciagle mieszając, utworzonym sosem polać mięso