- Sie 28, 2005
- 8,153
- 1,668
- 113
Składniki:
Dwa udka kurczaka ugotowane w 1 l wody ( tylko z solą, kto lubi może dodać włoszczyznę) lub 2 kostki rosołowe ( rozpuszczone w 1 litrze wody) lub tylko woda ( dla wegetarian)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ( np. słonecznikowego)
1 łyżka ziaren kminu rzymskiego ( cumin)
? - 1 łyżeczka płatków chili ( wedle smaku)
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 cieńsze pory ( tylko biała część)
500 g oczyszczonego szpinaku pokrojonego w paski lub 500 g mrożonego szpinaku w brykietach ( nie mielonego!)
3-4 łyżki suchego ryżu
2 opakowania ( duże,ca 400 g) jogurtu typu greckiego
200 g fety ( opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
sól
Wykonanie:
Na dno garnka wlać olej/ oliwę z oliwek, wsypać pełną stołową łyżkę kminu, cebulę pokrojoną w kostkę i chili . Podsmażyć, aż się cebulka lekko zrumieni. Dorzucić grubiej pokrojony por i zalać to wszystko litrem rosołu/wodą. Dodać szpinak , zagotować i wsypać suchy ryż. Posolić do smaku i gotować ok. 20 min na małym ogniu aż ryż zmięknie. Zdjąć garnek z ognia. Jogurt wymieszać z solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodać do zupy. Na dno talerza wyłożyć pokrojone mięso z udek i zalać zupą. Opcjonalnie pokruszyc fetę i posypac zupę na talerzu.
Zdjęcia nie ma, bo niewyględne - ot zielona ciecz.
Dwa udka kurczaka ugotowane w 1 l wody ( tylko z solą, kto lubi może dodać włoszczyznę) lub 2 kostki rosołowe ( rozpuszczone w 1 litrze wody) lub tylko woda ( dla wegetarian)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ( np. słonecznikowego)
1 łyżka ziaren kminu rzymskiego ( cumin)
? - 1 łyżeczka płatków chili ( wedle smaku)
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 cieńsze pory ( tylko biała część)
500 g oczyszczonego szpinaku pokrojonego w paski lub 500 g mrożonego szpinaku w brykietach ( nie mielonego!)
3-4 łyżki suchego ryżu
2 opakowania ( duże,ca 400 g) jogurtu typu greckiego
200 g fety ( opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
sól
Wykonanie:
Na dno garnka wlać olej/ oliwę z oliwek, wsypać pełną stołową łyżkę kminu, cebulę pokrojoną w kostkę i chili . Podsmażyć, aż się cebulka lekko zrumieni. Dorzucić grubiej pokrojony por i zalać to wszystko litrem rosołu/wodą. Dodać szpinak , zagotować i wsypać suchy ryż. Posolić do smaku i gotować ok. 20 min na małym ogniu aż ryż zmięknie. Zdjąć garnek z ognia. Jogurt wymieszać z solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodać do zupy. Na dno talerza wyłożyć pokrojone mięso z udek i zalać zupą. Opcjonalnie pokruszyc fetę i posypac zupę na talerzu.
Zdjęcia nie ma, bo niewyględne - ot zielona ciecz.
Ostatnią edycję dokonał moderator: