Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Egipska zupa szpinakowa wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1602091" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki:</strong></p><p>Dwa udka kurczaka ugotowane w 1 l wody ( tylko z solą, kto lubi może dodać włoszczyznę) lub 2 kostki rosołowe ( rozpuszczone w 1 litrze wody) lub tylko woda ( dla wegetarian)</p><p>2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ( np. słonecznikowego)</p><p>1 łyżka ziaren kminu rzymskiego (<em> cumin)</em></p><p>? - 1 łyżeczka płatków chili ( wedle smaku)</p><p>1 cebula pokrojona w kostkę</p><p>2-3 cieńsze pory ( tylko biała część)</p><p>500 g oczyszczonego szpinaku pokrojonego w paski lub 500 g mrożonego szpinaku w brykietach ( nie mielonego!)</p><p>3-4 łyżki suchego ryżu</p><p>2 opakowania ( duże,ca 400 g) jogurtu typu greckiego</p><p>200 g fety ( opcjonalnie)</p><p>2-3 ząbki czosnku</p><p>sól</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Na dno garnka wlać olej/ oliwę z oliwek, wsypać pełną stołową łyżkę kminu, cebulę pokrojoną w kostkę i chili . Podsmażyć, aż się cebulka lekko zrumieni. Dorzucić grubiej pokrojony por i zalać to wszystko litrem rosołu/wodą. Dodać szpinak , zagotować i wsypać suchy ryż. Posolić do smaku i gotować ok. 20 min na małym ogniu aż ryż zmięknie. Zdjąć garnek z ognia. Jogurt wymieszać z solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodać do zupy. Na dno talerza wyłożyć pokrojone mięso z udek i zalać zupą. Opcjonalnie pokruszyc fetę i posypac zupę na talerzu.</p><p></p><p><em>Zdjęcia nie ma, bo niewyględne - ot zielona ciecz.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1602091, member: 692"] [B]Składniki:[/B] Dwa udka kurczaka ugotowane w 1 l wody ( tylko z solą, kto lubi może dodać włoszczyznę) lub 2 kostki rosołowe ( rozpuszczone w 1 litrze wody) lub tylko woda ( dla wegetarian) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ( np. słonecznikowego) 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego ([I] cumin)[/I] ? - 1 łyżeczka płatków chili ( wedle smaku) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 cieńsze pory ( tylko biała część) 500 g oczyszczonego szpinaku pokrojonego w paski lub 500 g mrożonego szpinaku w brykietach ( nie mielonego!) 3-4 łyżki suchego ryżu 2 opakowania ( duże,ca 400 g) jogurtu typu greckiego 200 g fety ( opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku sól [B]Wykonanie:[/B] Na dno garnka wlać olej/ oliwę z oliwek, wsypać pełną stołową łyżkę kminu, cebulę pokrojoną w kostkę i chili . Podsmażyć, aż się cebulka lekko zrumieni. Dorzucić grubiej pokrojony por i zalać to wszystko litrem rosołu/wodą. Dodać szpinak , zagotować i wsypać suchy ryż. Posolić do smaku i gotować ok. 20 min na małym ogniu aż ryż zmięknie. Zdjąć garnek z ognia. Jogurt wymieszać z solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodać do zupy. Na dno talerza wyłożyć pokrojone mięso z udek i zalać zupą. Opcjonalnie pokruszyc fetę i posypac zupę na talerzu. [I]Zdjęcia nie ma, bo niewyględne - ot zielona ciecz.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Egipska zupa szpinakowa wersja qd
Top
Bottom