- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
To niezwykły chleb- bardzo bogaty, wyjątkowy w smaku. Zawdzięcza go suszonym jabłkom i orzechom włoskim.
Wygląda przepięknie- ma bardzo rustykalny charakter
Koniecznie go spróbujcie!
Chleb z suszonymi jabłkami i orzechami włoskimi
przepis zaczerpnięty ze strony Wild Yeast, z moimi małymi modyfikacjami
Składniki na 2 bochenki: (ja robiłam z połowy porcji)
* 400 g mąki
* 80 g mąki gryczanej
* 80 g mąki żytniej
* 280 g wody
* 16 g soli
* 480 g zakwasu żytniego o 100% hydratacji
* 100 g suszonych jabłek, grubo posiekanych
* 240 g- 1 szklanka cydru (ja użyłam zwykłego piwa)
* 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
* Namocz jabłka w piwie- trzymaj je tam przez godzinę, następnie odsącz
* Na suchej patelni podpraż orzechy
* Umieść mąki, zakwas, sól i wodę w misce. Miksuj na najniższych obrotach aż składniki dobrze się połączą (ok. 4 minut). Ciasto powinno być bardzo lepkie.
* Miksuj dalej, przez ok. 5 minut na najniższych obrotach.
* Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście.
* Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski. Niech fermentuje w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. W 40 i 80 minucie złóż ciasto (wyłóż na blat, rozpłaszcz i złóż boki w 1/3 długości a następnie ponownie włóż do miski). Całość będzie wyglądać tak: 40 minut fermentacji- I złożenie- 40 minut fermentacji- II złożenie- 40 minut fermentacji
* Wyłóż ciasto na lekko umączony blat. Podziel na 2 części (jeśli robisz z pełnej ilości składników). Z każdej części uformuj delikatnie kulę. Przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć 20 minut.
* Uformuj ścisłą kulę z każdego kawałka ciasta i ułóż w koszykach do wyrastania wyłożonych ściereczką i wysypanych mąką gryczaną lub ziemniaczaną. Przykryj i daj wyrosnąć przez 2,5 godziny w temp. pokojowej.
* Nagrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia (ja nie mam, więc nagrzałam blachę) do 250 stopni. Przygotuj spryskiwacz, bo będzie potrzebny do wytworzenia pary.
* Wyrzuć chlebek na papier do pieczenia i zrób kilka ozdobnych nacięć.
* Przełóż chleb z papierem do pieczenia delikatnie do piekarnika
* Jak tylko chleb znajdzie się w piekarniku zmniejsz temperaturę do 230 stopni. Piecz przez 15 minut z parą (ja spryskiwałam ścianki piekarnika co minutę) a następnie 25 minut bez pary aż skórka będzie czekoladowo-brązowa.
* Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki- daj chlebkowi odpadować przez 10 minut, następnie wyjmij go z piekarnika i studź na kratce.
* Daj mu kilka godzin na ostygnięcie i dopiero wtedy krój.
Polecam- chlebek jest pyszny! Ma wilgotny miąższ i chrupiącą skórkę a smak bardzo bogaty
Wygląda przepięknie- ma bardzo rustykalny charakter

Koniecznie go spróbujcie!
Chleb z suszonymi jabłkami i orzechami włoskimi

przepis zaczerpnięty ze strony Wild Yeast, z moimi małymi modyfikacjami
Składniki na 2 bochenki: (ja robiłam z połowy porcji)
* 400 g mąki
* 80 g mąki gryczanej
* 80 g mąki żytniej
* 280 g wody
* 16 g soli
* 480 g zakwasu żytniego o 100% hydratacji
* 100 g suszonych jabłek, grubo posiekanych
* 240 g- 1 szklanka cydru (ja użyłam zwykłego piwa)
* 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Sposób przygotowania:
* Namocz jabłka w piwie- trzymaj je tam przez godzinę, następnie odsącz
* Na suchej patelni podpraż orzechy
* Umieść mąki, zakwas, sól i wodę w misce. Miksuj na najniższych obrotach aż składniki dobrze się połączą (ok. 4 minut). Ciasto powinno być bardzo lepkie.
* Miksuj dalej, przez ok. 5 minut na najniższych obrotach.
* Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście.
* Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski. Niech fermentuje w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. W 40 i 80 minucie złóż ciasto (wyłóż na blat, rozpłaszcz i złóż boki w 1/3 długości a następnie ponownie włóż do miski). Całość będzie wyglądać tak: 40 minut fermentacji- I złożenie- 40 minut fermentacji- II złożenie- 40 minut fermentacji
* Wyłóż ciasto na lekko umączony blat. Podziel na 2 części (jeśli robisz z pełnej ilości składników). Z każdej części uformuj delikatnie kulę. Przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć 20 minut.
* Uformuj ścisłą kulę z każdego kawałka ciasta i ułóż w koszykach do wyrastania wyłożonych ściereczką i wysypanych mąką gryczaną lub ziemniaczaną. Przykryj i daj wyrosnąć przez 2,5 godziny w temp. pokojowej.
* Nagrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia (ja nie mam, więc nagrzałam blachę) do 250 stopni. Przygotuj spryskiwacz, bo będzie potrzebny do wytworzenia pary.
* Wyrzuć chlebek na papier do pieczenia i zrób kilka ozdobnych nacięć.
* Przełóż chleb z papierem do pieczenia delikatnie do piekarnika
* Jak tylko chleb znajdzie się w piekarniku zmniejsz temperaturę do 230 stopni. Piecz przez 15 minut z parą (ja spryskiwałam ścianki piekarnika co minutę) a następnie 25 minut bez pary aż skórka będzie czekoladowo-brązowa.
* Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki- daj chlebkowi odpadować przez 10 minut, następnie wyjmij go z piekarnika i studź na kratce.
* Daj mu kilka godzin na ostygnięcie i dopiero wtedy krój.
Polecam- chlebek jest pyszny! Ma wilgotny miąższ i chrupiącą skórkę a smak bardzo bogaty

