- Kwi 12, 2006
- 852
- 0
- 0
Tak wiem, na cinie są już ze trzy przepisy na czeskie bułczane knedliki, ale ten przepis jest trochę inny. Dostałam go od Czeszki, Aleny z Pragi, mojej nauczycielki czeskiego. Knedlik jest bardzo szybki, świetnie smakuje z sosami i surówkami. Może ktoś spróbuje
Ekspresowy knedlik
4-6 pszennych bułek
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
sól, pieprz
200 ml mleka
garść mąki
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
posiekana zielona pietruszka
Bułki pokroić w kostkę. Przesmażyć cebulę z czosnkiem. Jaja rozbełtać z mlekiem, doprawić i wrzucić bułki i cebulę. Sypnąć mąką i wyrobić ciasto. Podsypując mąką uformować nieduże kule lub ze dwa wałki. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę, gotować od wypłynięcia knedli na powierzchnię 8-10 min.
Podawać na sosie, kule przekrawać na cztery - na krzyż, a wałeczki kroić w plastry.
Dobrou chuť

Ekspresowy knedlik
4-6 pszennych bułek
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
sól, pieprz
200 ml mleka
garść mąki
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
posiekana zielona pietruszka
Bułki pokroić w kostkę. Przesmażyć cebulę z czosnkiem. Jaja rozbełtać z mlekiem, doprawić i wrzucić bułki i cebulę. Sypnąć mąką i wyrobić ciasto. Podsypując mąką uformować nieduże kule lub ze dwa wałki. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę, gotować od wypłynięcia knedli na powierzchnię 8-10 min.
Podawać na sosie, kule przekrawać na cztery - na krzyż, a wałeczki kroić w plastry.
Dobrou chuť

