Ekstrakt cytrynowy

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
a ja doleję wódy
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No właśnie. Wiem że spirytus do ekstraktów nalezy rozcieńczyć bo sam w sobie jest za mocny i "pali" aromat a nie go uwalnia z produktów aromatycznych, dlatego ekstrakty robi się z rozcieńczonego spirytusu albo z wódki - stąd moje podejrzenia o błąd w przepisie.
Robię z samej wódy
icon_biggrin.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Spróbowałam tych moich ekstraktów... zapach niczego sobie ale ta gorycz???!!! Strasznie to gorzkie, mam wrażenie że bardziej tę gorycz ze skórek wyciągnęło niż aromat... będę chyba miała opory by to do czegoś dodać
icon_sad.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ajajaj... aż poleciałam sprawdzić swoje. Moje nie są gorzkie, ale ta wódka - brrr. Myślę, że przy najbliższej okazji dodam więcej skórek, żeby smak był bardziej intensywny. Mam zrobione dwa ekstrakty pomarańczowe - w jednym pomarańcze mam pokrojone w kostkę, w drugim takie paski, obrane obieraczką do warzyw. I ten drugi jest bardziej pomarańczowy. Cytrynowy gorzki nie jest, ale wóda znacznie zabija cytrynę, ale goryczy na szczęście nie ma. Przy okazji świąt dołożę skórek i odczekam jeszcze z miesiąc. Zobaczymy, myślę że będzie ok.

aha... ja nie dawałam spirytusu tylko najpierw dałam 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki wódki. Ale potem dolałam samej wódki, zmieściło się chyba jakieś 1/4 szklanki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy