- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pochodzę z Mazowsza, tak, jak te zabawne ciasteczka. Zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego przez Ministrestwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak podaje Ministerstwo, ciastka te w przeszłości pieczono na Nowy Rok niemal w każdym domu na terenie Puszczy Białej. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa Pfefferkűchen, co sugerowałoby, że przepis do Polski trafił z zachodu. Natomiast użycie miodu jako niezbędnego składnika fafernuchów wskazywałoby na pokrewieństwo z ciastem piernikowym. W smaku są cymamonowo miodowe, z pieprzną nutą - bardzo ciekawe. Generalnie są to dość twarde ciasteczka,podobne do pierniczków, lecz stopień twardości możemy regulować długością czasu pieczenia. Polecam.
ok. 1/2 kg marchwi - u mnie były to 6 średniej wielości marchewki
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 3 szklanek mąki pszenne
Obraną marchew zetrzeć na drobnej tarce lub przy użyciu malaksera. Przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Dodać cukier. Gotować ok. 5 minut, aż marchew trochę zmięknie.
Całkowicie wystudzić.
Do marchwi dodać miód, cynamon, pieprz i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto (ilość mąki zależy od ilości soku, jaki wytworzy marchewka. Celem jest uzyskanie zwartego, elastycznego, nie klejącego się do dłoni ciasta - takiego, jak ciasto na kopytka,nie za twarde. ).
Z ciasta odrywamy kawałki, z których toczymy wałeczek o grubości ok. 2 cm. Kroimy go ukośnie, tak, jak kopytka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 25 minut. Ten czas pieczenia pozwala uzyskac ciastka o twardawym wierzchu i średnio-miękkim środku. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Wychodzą 2 blachy ciastek.

ok. 1/2 kg marchwi - u mnie były to 6 średniej wielości marchewki
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 3 szklanek mąki pszenne
Obraną marchew zetrzeć na drobnej tarce lub przy użyciu malaksera. Przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Dodać cukier. Gotować ok. 5 minut, aż marchew trochę zmięknie.
Całkowicie wystudzić.
Do marchwi dodać miód, cynamon, pieprz i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto (ilość mąki zależy od ilości soku, jaki wytworzy marchewka. Celem jest uzyskanie zwartego, elastycznego, nie klejącego się do dłoni ciasta - takiego, jak ciasto na kopytka,nie za twarde. ).
Z ciasta odrywamy kawałki, z których toczymy wałeczek o grubości ok. 2 cm. Kroimy go ukośnie, tak, jak kopytka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 25 minut. Ten czas pieczenia pozwala uzyskac ciastka o twardawym wierzchu i średnio-miękkim środku. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Wychodzą 2 blachy ciastek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: