ciasto I:
8 białek
20dkg cukru
10dkg mąki ziemniaczanej
5dkg mąki pszennej
1 łyżeczka octu
ciasto II:
3 jajka
4 żółtka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 kostka masła
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki zmielonej kawy
wykonanie I:
Oddzielone wcześniej od żółtek białka - ubić na szytwną pianę, partiami dodajemy cukier i wlewamy ocet. Po dokładnym ubiciu - gdy znikną grudki cukru - wsypujemy (rozsypując po powierzchni) mąkę - delikatnie mieszamy. Pianę układamy "kupkami" na dużej formie wyłożonej pergaminem. "Kupki" posypujemy kawą lub kakoa.
wykonanie II:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 żółtku i po trochę cukru. Po ubiciu na "puch" dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem. Mieszamy powoli i wlewamy biszkopt na "kupki" (ciasto I) - tak żeby je przykryło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt można naponczować.
wykonanie kremu:
Żółtka roztrzepujemy z cukrem. W części mleka mieszny obie mąki, resztę gotujemy. Gotujące mleko wlewamy do żółtek - gotujemy na małym ogniu, gdy zawrze wlewamy mleko z mąką. Budyń studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po trochę budyniu, na końcu wlewamy zimną kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody ( ja dodaję zwyłą zmieloną kawę bez wody- czyli suchą kawę mieloną).
Ciasto przekrawamy i przekładamy kremem, wierzch można polać polewą, do której zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną lub posypać cukrem pudrem!
Ciasto można przełożyc z owocami lub na wierzch ułożyć owoce i zalać galaretką - (czego jeszcze nie próbowałam- ale kiedyś trzeba będzie
)
Niestety nie posiadam zdjątka
- ale jak wezmę się za pieczenie tego ciacha to na pewno dodam!
smacznego
))
pozdrawiam Annia
8 białek
20dkg cukru
10dkg mąki ziemniaczanej
5dkg mąki pszennej
1 łyżeczka octu
ciasto II:
3 jajka
4 żółtka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 kostka masła
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki zmielonej kawy
wykonanie I:
Oddzielone wcześniej od żółtek białka - ubić na szytwną pianę, partiami dodajemy cukier i wlewamy ocet. Po dokładnym ubiciu - gdy znikną grudki cukru - wsypujemy (rozsypując po powierzchni) mąkę - delikatnie mieszamy. Pianę układamy "kupkami" na dużej formie wyłożonej pergaminem. "Kupki" posypujemy kawą lub kakoa.
wykonanie II:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 żółtku i po trochę cukru. Po ubiciu na "puch" dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem. Mieszamy powoli i wlewamy biszkopt na "kupki" (ciasto I) - tak żeby je przykryło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt można naponczować.
wykonanie kremu:
Żółtka roztrzepujemy z cukrem. W części mleka mieszny obie mąki, resztę gotujemy. Gotujące mleko wlewamy do żółtek - gotujemy na małym ogniu, gdy zawrze wlewamy mleko z mąką. Budyń studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po trochę budyniu, na końcu wlewamy zimną kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody ( ja dodaję zwyłą zmieloną kawę bez wody- czyli suchą kawę mieloną).
Ciasto przekrawamy i przekładamy kremem, wierzch można polać polewą, do której zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną lub posypać cukrem pudrem!
Ciasto można przełożyc z owocami lub na wierzch ułożyć owoce i zalać galaretką - (czego jeszcze nie próbowałam- ale kiedyś trzeba będzie

Niestety nie posiadam zdjątka

smacznego

pozdrawiam Annia