Farfalle z feta, pomidorkami i bazylia

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Szukalam, czy jest juz cos podobnego na forum, ale nie moglam znalezc. Jezeli przepis juz istnieje to prosze o polaczenie watkow.

Salatka jest oblednie prosta i oblednie pyszna.
Na sredniej wielkosci miske bedziemy potrzebowali:

ok 200-250g makarony farfalle, czyli kokardki
ok 200-250g fety dosyc zbitej w konsystencji (odpadaja mlekovity - sa zbyt miekkie)
ok 250g pomidorkow koktailowych lub cherry
peczek swiezej bazylii
2-3 lyzki oliwy z oliwek
2-3 lyzki ciemnego octu balsamicznego
1/3 lyzeczki czosnku granulowanego lub jeden zabek czosnku - przecisniety przez praske
szczypta czarnego pieprzu mielonego
ociupinka soli (jesli feta jest malo slona)

WYKONANIE:
Makaron ugotowac, fete pokroic w nie za gruba kostke, pomidorki pokroic w osemki.
Do miski wrzucic makaron, pomidorki i fete - polac wszystko oliwa, octem balsamicznym, posypac czosnkiem granulowanym, pieprzem i sola - delikatnie wymieszac. Na wierzchu posypac porwana paluszkami bazylia (wymieszac przed podaniem - bazylia dosyc szybko mieknie). GOTOWE!

Wczesniej robilam ta salatke z feta i z mozarella, ale smakowo mozarella niewiele tu wnosi, wiec z niej zrezygnowalam, ale jesli ktos lubi mozarelle, to spokojnie moze ja tu dodac.
Poprzez dodanie ciemnego octu balsamicznego salatka dressing ma ciemny kolor, estetow moze to troche razic, ale kiedy zaproponowalam konsumujacym, ze uzyje nastepnym razem jasnego octu blsamicznego to mi zabroniono. Taka jest przepyszna i koniec! Od tej pory robie salatke tylko z ciemnym balsamico.

Salatka jest super orzezwiajaca, niesamowicie pachnie. Wykonanie jej (oprocz ugotowania makaronu) zajmuje 5 minut. Swietna zamiast obiadu w upalny dzien i na grilla jako dodatek. Zamieszcze zdjecie w tygodniu, bo wczoraj malzonek przystawil sie do niej szybciej niz moglam zrobic zdjecie.
Polecam!

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Jak dla mnie konieczny, ciemny ocet balsamiczny dodaje delikatnego winnego zapachu i slodkiego smaczku. Zdecydowanie nie jest to kwasny, octowy "ziuch".
Jezeli nie jestes pewna, czy bedzie Ci smakowal, to sprobuj odlozyc mala ilosc salatki, polej ja octem, wymieszaj i sprobuj. Porownaj ze smakiem salatki bez octu. Moim zdaniem wygra ta z octem.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
W koncu udalo mi sie zrobic zdjecie, moze kogos zacheci
icon_mrgreen.gif

P10000252.jpg

Załączniki

• P10000252.jpg
    P10000252.jpg
    380.2 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mnie zachęciła. Zrobię jutro, bo wybieram sie po zakupy, a w domu mam na razie tylko makaron, czosnek i ocet balszmico. Wszystkie składniki z osobna bardzo lubię, więc połączone będą na pewno doskonałe.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam, tak jak obiecałam. Rzeczywiście jest świetna. Miałam na obiad i jeszcze zostało, wiec podjadam co i raz. Warto zrobić. Polecam z czystym sumieniem. Przepis bardzo udany.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Robię czasami coś podobnego na kolację , ale skład tego jest zmienny. Stale elementy to makaron, ten sos aczkolwiek tez nie zawsze taki sam bo wg mnie dobrze jest czasem zamienić ocet balsamico na sherry. Ser natomiast najczęściej taki Capri typu włoskiego, jakoś najlepiej mi do tego pasuje i w ogóle do takich sałatek.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
seniorka @ 29 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=993942Zrobiłam, tak jak obiecałam. Rzeczywiście jest świetna. Miałam na obiad i jeszcze zostało, wiec podjadam co i raz. Warto zrobić. Polecam z czystym sumieniem. Przepis bardzo udany.
Bardzo sie ciesze, ze smakowalo. Nam najbardziej ta salatka smakuje ze dwie godzinki po przyrzadzeniu, kiedy pomidorki puszcza sok i na dnie salaterki robi sie taki pyszny aromatyczny sosik
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy