- Cze 6, 2009
- 932
- 3
- 18
Szukalam, czy jest juz cos podobnego na forum, ale nie moglam znalezc. Jezeli przepis juz istnieje to prosze o polaczenie watkow.
Salatka jest oblednie prosta i oblednie pyszna.
Na sredniej wielkosci miske bedziemy potrzebowali:
ok 200-250g makarony farfalle, czyli kokardki
ok 200-250g fety dosyc zbitej w konsystencji (odpadaja mlekovity - sa zbyt miekkie)
ok 250g pomidorkow koktailowych lub cherry
peczek swiezej bazylii
2-3 lyzki oliwy z oliwek
2-3 lyzki ciemnego octu balsamicznego
1/3 lyzeczki czosnku granulowanego lub jeden zabek czosnku - przecisniety przez praske
szczypta czarnego pieprzu mielonego
ociupinka soli (jesli feta jest malo slona)
WYKONANIE:
Makaron ugotowac, fete pokroic w nie za gruba kostke, pomidorki pokroic w osemki.
Do miski wrzucic makaron, pomidorki i fete - polac wszystko oliwa, octem balsamicznym, posypac czosnkiem granulowanym, pieprzem i sola - delikatnie wymieszac. Na wierzchu posypac porwana paluszkami bazylia (wymieszac przed podaniem - bazylia dosyc szybko mieknie). GOTOWE!
Wczesniej robilam ta salatke z feta i z mozarella, ale smakowo mozarella niewiele tu wnosi, wiec z niej zrezygnowalam, ale jesli ktos lubi mozarelle, to spokojnie moze ja tu dodac.
Poprzez dodanie ciemnego octu balsamicznego salatka dressing ma ciemny kolor, estetow moze to troche razic, ale kiedy zaproponowalam konsumujacym, ze uzyje nastepnym razem jasnego octu blsamicznego to mi zabroniono. Taka jest przepyszna i koniec! Od tej pory robie salatke tylko z ciemnym balsamico.
Salatka jest super orzezwiajaca, niesamowicie pachnie. Wykonanie jej (oprocz ugotowania makaronu) zajmuje 5 minut. Swietna zamiast obiadu w upalny dzien i na grilla jako dodatek. Zamieszcze zdjecie w tygodniu, bo wczoraj malzonek przystawil sie do niej szybciej niz moglam zrobic zdjecie.
Polecam!
Salatka jest oblednie prosta i oblednie pyszna.
Na sredniej wielkosci miske bedziemy potrzebowali:
ok 200-250g makarony farfalle, czyli kokardki
ok 200-250g fety dosyc zbitej w konsystencji (odpadaja mlekovity - sa zbyt miekkie)
ok 250g pomidorkow koktailowych lub cherry
peczek swiezej bazylii
2-3 lyzki oliwy z oliwek
2-3 lyzki ciemnego octu balsamicznego
1/3 lyzeczki czosnku granulowanego lub jeden zabek czosnku - przecisniety przez praske
szczypta czarnego pieprzu mielonego
ociupinka soli (jesli feta jest malo slona)
WYKONANIE:
Makaron ugotowac, fete pokroic w nie za gruba kostke, pomidorki pokroic w osemki.
Do miski wrzucic makaron, pomidorki i fete - polac wszystko oliwa, octem balsamicznym, posypac czosnkiem granulowanym, pieprzem i sola - delikatnie wymieszac. Na wierzchu posypac porwana paluszkami bazylia (wymieszac przed podaniem - bazylia dosyc szybko mieknie). GOTOWE!
Wczesniej robilam ta salatke z feta i z mozarella, ale smakowo mozarella niewiele tu wnosi, wiec z niej zrezygnowalam, ale jesli ktos lubi mozarelle, to spokojnie moze ja tu dodac.
Poprzez dodanie ciemnego octu balsamicznego salatka dressing ma ciemny kolor, estetow moze to troche razic, ale kiedy zaproponowalam konsumujacym, ze uzyje nastepnym razem jasnego octu blsamicznego to mi zabroniono. Taka jest przepyszna i koniec! Od tej pory robie salatke tylko z ciemnym balsamico.
Salatka jest super orzezwiajaca, niesamowicie pachnie. Wykonanie jej (oprocz ugotowania makaronu) zajmuje 5 minut. Swietna zamiast obiadu w upalny dzien i na grilla jako dodatek. Zamieszcze zdjecie w tygodniu, bo wczoraj malzonek przystawil sie do niej szybciej niz moglam zrobic zdjecie.
Polecam!