- Wrz 19, 2004
- 30,979
- 5,032
- 113
Alinko, jeśli tu zaglądasz czasem, przyjmij podziękowania za to pyszne danie.
Myślę, że warto je rozpowszechnić.
Przytoczę ten przepis w takiej formie, w jakiej został zamieszczony na Mniamie.
"Fasolka szparagowa na sposób wschodni
Sezon na fasolkę w pełni, ten przepis na danie z fasolką jest moim ukochanym przepisem . Trafiłam na niego w jakiejś gazecie i wszedł na stałe do mojego menu
czas: 80 min, trudność: bardzo łatwe, liczba porcji:dużo, kalorie: troszeczkę, kategoria: Małe danka.
składniki
60 dkg fasolki szparagowej
3/4 szklanki ryżu
50 dkg pomidorów
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
sposób przygotowania
Fasolke obrać z włókien, umyć, pokroić na 3 cm kawałki. Zagotować lekko osoloną wodę, włożyć fasolkę, gotować około 20 minut, osączyć z wody. Wrzucić do garnka masło i fasolkę i trzymać to na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę drobno posiekać. na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzać olej, włożyć cebulę i lekko podsmażyć. Ryż dokładnie opłukać, osączyć z wody, dodać do cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć tak aby wszystkie ziarna były otoczone tłuszczem. Wlać do ryżu gorący rosół, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Kiedy ryż całkowicie wchłonie bulion, dodać ryż do fasolki, wymieszać. Chwilę trzymać na małym ogniu. Przerzucić do szklanego naczynia.
Sparzone, obrane pomidory pokroić w grube plastry. Na patelni stopić masło, włożyć pokrojone pomidory, posypać solą, pieprzem, dodać drobniutko posiekany czosnek. Chwilę poddusić, wyłożyć na ryż i posypać siekana pietruszką.
Smacznego! "
Alinka1
Myślę, że warto je rozpowszechnić.

Przytoczę ten przepis w takiej formie, w jakiej został zamieszczony na Mniamie.
"Fasolka szparagowa na sposób wschodni
Sezon na fasolkę w pełni, ten przepis na danie z fasolką jest moim ukochanym przepisem . Trafiłam na niego w jakiejś gazecie i wszedł na stałe do mojego menu
czas: 80 min, trudność: bardzo łatwe, liczba porcji:dużo, kalorie: troszeczkę, kategoria: Małe danka.
składniki
60 dkg fasolki szparagowej
3/4 szklanki ryżu
50 dkg pomidorów
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
sposób przygotowania
Fasolke obrać z włókien, umyć, pokroić na 3 cm kawałki. Zagotować lekko osoloną wodę, włożyć fasolkę, gotować około 20 minut, osączyć z wody. Wrzucić do garnka masło i fasolkę i trzymać to na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę drobno posiekać. na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzać olej, włożyć cebulę i lekko podsmażyć. Ryż dokładnie opłukać, osączyć z wody, dodać do cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć tak aby wszystkie ziarna były otoczone tłuszczem. Wlać do ryżu gorący rosół, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Kiedy ryż całkowicie wchłonie bulion, dodać ryż do fasolki, wymieszać. Chwilę trzymać na małym ogniu. Przerzucić do szklanego naczynia.
Sparzone, obrane pomidory pokroić w grube plastry. Na patelni stopić masło, włożyć pokrojone pomidory, posypać solą, pieprzem, dodać drobniutko posiekany czosnek. Chwilę poddusić, wyłożyć na ryż i posypać siekana pietruszką.
Smacznego! "
Alinka1
Ostatnią edycję dokonał moderator: