Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Fasolka szparagowa w pomidorach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1768809" data-attributes="member: 13254"><p>Poniższy przepis to miks tego co znalazłam na Jadłonomii (<a href="https://jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-grecku/" target="_blank">https://jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-grecku/</a>) i u Claudii Roden ("Tamarind & Saffron").</p><p></p><p>Na 3-4 porcje:</p><p></p><p>1 cebula</p><p>4 łyżki oliwy</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>500 g zielonej fasolki szparagowej</p><p>500 g pomidorów (surowych albo z puszki, albo ze słoika)</p><p>1/8 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>spora szczypta suszonego oregano</p><p>sól, pieprz</p><p>1 łyżka cukru (pomijam)</p><p>sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie*, też pomijam)</p><p></p><p>Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie do lekkiego zezłocenia. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę. Następnie dorzucić fasolkę (ja ją kroję na pół, łatwiej mieszać) i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Dodać pokrojone pomidory (surowe kroję w kostkę, z puszki dawałam te drobno krojone, a teraz używam pieczonych ze słoika i je nożem w słoiku traktuję). Dodać przyprawy (i cytrynę, jeśli ją dodajemy), przykryć i dusić przez jakieś 15 minut. Zdarzyło mi się, że już po 10 minutach fasolka była dobra.</p><p></p><p>*Claudia Roden nie dodaje cynamonu i oregano, używa za to cukru. Pisze, że jeśli mamy zamiar jeść fasolkę na zimno, to żeby dodać soku z cytryny. Jadłam na zimno wersję bez cytryny, ale wolę na ciepło. Cynamon pojawia się w wersji z Jadłonomii. Lubię pomidory z cynamonem, więc zawsze dodaję. Widziałam też wersję z zielem angielskim i chyba raz zrobiłam.</p><p>Chyba najmniej mi smakuje wersja z surowymi pomidorami. W zeszłym roku piekłam pomidory w słoikach i teraz ich używam.[ATTACH]118153[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1768809, member: 13254"] Poniższy przepis to miks tego co znalazłam na Jadłonomii ([URL]https://jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-grecku/[/URL]) i u Claudii Roden ("Tamarind & Saffron"). Na 3-4 porcje: 1 cebula 4 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 500 g zielonej fasolki szparagowej 500 g pomidorów (surowych albo z puszki, albo ze słoika) 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu spora szczypta suszonego oregano sól, pieprz 1 łyżka cukru (pomijam) sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie*, też pomijam) Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie do lekkiego zezłocenia. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę. Następnie dorzucić fasolkę (ja ją kroję na pół, łatwiej mieszać) i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Dodać pokrojone pomidory (surowe kroję w kostkę, z puszki dawałam te drobno krojone, a teraz używam pieczonych ze słoika i je nożem w słoiku traktuję). Dodać przyprawy (i cytrynę, jeśli ją dodajemy), przykryć i dusić przez jakieś 15 minut. Zdarzyło mi się, że już po 10 minutach fasolka była dobra. *Claudia Roden nie dodaje cynamonu i oregano, używa za to cukru. Pisze, że jeśli mamy zamiar jeść fasolkę na zimno, to żeby dodać soku z cytryny. Jadłam na zimno wersję bez cytryny, ale wolę na ciepło. Cynamon pojawia się w wersji z Jadłonomii. Lubię pomidory z cynamonem, więc zawsze dodaję. Widziałam też wersję z zielem angielskim i chyba raz zrobiłam. Chyba najmniej mi smakuje wersja z surowymi pomidorami. W zeszłym roku piekłam pomidory w słoikach i teraz ich używam.[ATTACH]118153[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Fasolka szparagowa w pomidorach
Bottom