fasolka szparagowa w pomidorach

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Przepis z książki "słońce w słoikach" I. Gumowskiej:

1,5 kg fasolki( zielonej lub żółtej)
75 dag pomidorów
kolendra
cząber
sól
cukier
Obciąć końce strączków, obgotować wrzucając we wrzątek, i gotować jeszcze ok. 8 minut od zawrzenia, odcedzić, po wystudzeniu można jeszcze pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory umyć , udusić, przetrzeć przez sito. Przyprawić dom smaku. Fasolkę ułożyć w słoikach i zalać przecierem. Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 30 minut.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Do czego potem używać? Gotowe danie, czy półprodukt?
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
0
0
Beato, ile cukru, ile cząbru?

Johasia, ja jako jarzynkę do miesa bym zastosowała
icon_smile.gif

Podoba mi sie..
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
brzmi fajnie, b. lubie fasolke to bym sprobowala

tylko ile tego cukru? a bez czabru da sie?

pzdr
yenn
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Przepisałam to z książki i tam jest tylko napisane żeby "przyprawić do smaku" . Ja tego nie robiłam, przepis wstawiłam na prośbę kogoś, kto chciał jakieś przetwory z fasolki. Mnie też się on podoba i gdybym robiła, to po prostu podprawiłabym pod swój smak i już.
A zastosowanie, to chyba też może różne być albo jako jarzynka, albo jako półprodukt. Tak mi się wydaje.

P.S. Dlatego bardzo rzadko wstawiam tu przepisy niewypróbowane przeze mnie, bo potem nie wiadomo co doradzić. No ale co zrobić jak ktoś prosi a ja mam w swoich zbiorach przepis :dontknow: :mrgreen:
 

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Zrobiłam, ale tego przecieru pomidorowego jest za mało do tej porcji fasolki /zrobiłam z 1 kg pomidorów i też mi zabrakło/. Była już póżna pora, nic mi się nie chciało więc uzupełniłam niedobory płynu zalewą, która mi została z ogórków z chilli i czosnkiem !!! Sama jestem ciekawa efektu.