Fasolka z pomidorami i hummusem.

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Nie popisałam się wymyślając tytuł 😂 Nie mam pojęcia jak nazwać to danie/sałatkę?
Ale róbcie, bo warto. Jest pyszne.

Składniki:
200g dosyć gęstego hummusu (u mnie domowy)
100 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego
mały ząbek czosnku
puszka białej fasolki
chili w płatkach
2 spore garście pomidorków koktajlowych ( u mnie w 3 kolorach)
2-3 kromki pieczywa np. bagietki na zakwasie (najlepiej 😍), u mnie tym razem ciemne pieczywo co dało gorszy efekt wizualny 😉
oliwa z oliwek, krem balsamiczny, kwiat soli, posiekana natka pietruszki, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
1. Hummus połączyć z jogurtem i drobno startym czosnkiem na jednolitą masę. Dodać trochę natki.
2. Fasolkę odsączyć, przepłukać wodą, wysuszyć a następnie podsmażyć na odrobinie oliwy, posypać kwiatem soli i płatkami chili, zdjąć z patelni, lekko przestudzić
3. Na tej samej patelni podsmażyć na oliwie pomidorki, aż zaczną lekko pękać, oprószyć kwiatem soli i pieprzem, zdjąć z patelni, lekko przestudzić
4. Na tej samej patelni usmażyć grzanki z pieczywa na małej ilości oliwy, najlepiej porwać bagietkę na małe kawałki (lub pokroić w kostkę), lekko posolić
5. Na dużym talerzu (półmisku) rozsmarować krem hummusowy, na to wyłożyć fasolkę, następnie pomidorki i grzanki.
6. Skropić oliwą i kremem balsamicznym, posypać natką.

Zdjęcie kiepskie (chyba przez to ciemne pieczywo), ale robię to bardzo często, więc niedługo dodam ładniejsze.

Załączniki

• 6603E3E6-8991-475E-AEAF-B5484BE3E85C.jpeg
    6603E3E6-8991-475E-AEAF-B5484BE3E85C.jpeg
    297.7 KB · Wyświetleń: 26
  • Like
Reakcje: Aniutka

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy