- Sty 14, 2022
- 771
- 1,004
- 93
Nie popisałam się wymyślając tytuł
Nie mam pojęcia jak nazwać to danie/sałatkę?
Ale róbcie, bo warto. Jest pyszne.
Składniki:
200g dosyć gęstego hummusu (u mnie domowy)
100 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego
mały ząbek czosnku
puszka białej fasolki
chili w płatkach
2 spore garście pomidorków koktajlowych ( u mnie w 3 kolorach)
2-3 kromki pieczywa np. bagietki na zakwasie (najlepiej
), u mnie tym razem ciemne pieczywo co dało gorszy efekt wizualny 
oliwa z oliwek, krem balsamiczny, kwiat soli, posiekana natka pietruszki, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Hummus połączyć z jogurtem i drobno startym czosnkiem na jednolitą masę. Dodać trochę natki.
2. Fasolkę odsączyć, przepłukać wodą, wysuszyć a następnie podsmażyć na odrobinie oliwy, posypać kwiatem soli i płatkami chili, zdjąć z patelni, lekko przestudzić
3. Na tej samej patelni podsmażyć na oliwie pomidorki, aż zaczną lekko pękać, oprószyć kwiatem soli i pieprzem, zdjąć z patelni, lekko przestudzić
4. Na tej samej patelni usmażyć grzanki z pieczywa na małej ilości oliwy, najlepiej porwać bagietkę na małe kawałki (lub pokroić w kostkę), lekko posolić
5. Na dużym talerzu (półmisku) rozsmarować krem hummusowy, na to wyłożyć fasolkę, następnie pomidorki i grzanki.
6. Skropić oliwą i kremem balsamicznym, posypać natką.
Zdjęcie kiepskie (chyba przez to ciemne pieczywo), ale robię to bardzo często, więc niedługo dodam ładniejsze.

Ale róbcie, bo warto. Jest pyszne.
Składniki:
200g dosyć gęstego hummusu (u mnie domowy)
100 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego
mały ząbek czosnku
puszka białej fasolki
chili w płatkach
2 spore garście pomidorków koktajlowych ( u mnie w 3 kolorach)
2-3 kromki pieczywa np. bagietki na zakwasie (najlepiej


oliwa z oliwek, krem balsamiczny, kwiat soli, posiekana natka pietruszki, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Hummus połączyć z jogurtem i drobno startym czosnkiem na jednolitą masę. Dodać trochę natki.
2. Fasolkę odsączyć, przepłukać wodą, wysuszyć a następnie podsmażyć na odrobinie oliwy, posypać kwiatem soli i płatkami chili, zdjąć z patelni, lekko przestudzić
3. Na tej samej patelni podsmażyć na oliwie pomidorki, aż zaczną lekko pękać, oprószyć kwiatem soli i pieprzem, zdjąć z patelni, lekko przestudzić
4. Na tej samej patelni usmażyć grzanki z pieczywa na małej ilości oliwy, najlepiej porwać bagietkę na małe kawałki (lub pokroić w kostkę), lekko posolić
5. Na dużym talerzu (półmisku) rozsmarować krem hummusowy, na to wyłożyć fasolkę, następnie pomidorki i grzanki.
6. Skropić oliwą i kremem balsamicznym, posypać natką.
Zdjęcie kiepskie (chyba przez to ciemne pieczywo), ale robię to bardzo często, więc niedługo dodam ładniejsze.