- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Faszerowane bakłażany.
2 bakłażany
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
12,5 dag ryżu
20 dag pomidorów (mogą być z puszki – osączone z zalewy)
sól, pieprz
szczypta cynamonu
szczypta cukru
2 łyżeczki oregano
1. Bakłażany zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do pieca, nagrzanego do 180 stopni.
2. W tym czasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy raczej grubo i podsmażamy na oleju, wyciskamy do niej czosnek. Pomidory kroimy w grubą kostkę.
3. Bakłażany odstawiamy na chwilę do przestudzenia, a następnie przekrawamy je na połowy i wydrążamy miąższ, zostawiając cienką warstwę przy skórce. Miąższ kroimy grubo i dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy.
4. Do cebuli i bakłażanów dodajemy ryż i pomidory, doprawiamy do smaku. Wypełniamy połówki bakłażanów farszem, układamy je w naczyniu i zapiekamy przez ok. pół godziny.
5. Przed podaniem posypujemy potrawę zieleniną.

2 bakłażany
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
12,5 dag ryżu
20 dag pomidorów (mogą być z puszki – osączone z zalewy)
sól, pieprz
szczypta cynamonu
szczypta cukru
2 łyżeczki oregano
1. Bakłażany zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do pieca, nagrzanego do 180 stopni.
2. W tym czasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy raczej grubo i podsmażamy na oleju, wyciskamy do niej czosnek. Pomidory kroimy w grubą kostkę.
3. Bakłażany odstawiamy na chwilę do przestudzenia, a następnie przekrawamy je na połowy i wydrążamy miąższ, zostawiając cienką warstwę przy skórce. Miąższ kroimy grubo i dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy.
4. Do cebuli i bakłażanów dodajemy ryż i pomidory, doprawiamy do smaku. Wypełniamy połówki bakłażanów farszem, układamy je w naczyniu i zapiekamy przez ok. pół godziny.
5. Przed podaniem posypujemy potrawę zieleniną.