- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Faszerowane ogórki z grilla
4 nieduże ogórki
300 g pieczarek
2 cebule
1 czerwona papryka
Łyżka masła
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
150 g sera żółtego lub mozzarelli
Sól, pieprz
Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz.
Wydrążoną cukinię lekko posolić i odstawić na bok.
Miąższ podsmażyć na maśle.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki (lub starte na tarce o dużych oczkach), z równie drobno pokrojoną cebulą.
Chwilę smażyć, aż wyparuje cała woda z pieczarek.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 5 minut.
Farsz pieczarkowy połączyć z miąższem z cukinii, dodać pokrojoną natkę pietruszki, surowe jajko i bułkę tartą.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem napełnić cukinie, ułożyć na tackach do grilla i grillować, aż cukinia będzie miękka.
Pod koniec grillowania posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.
Ps. Przepis jest pod mocnym wpływem podobnego przepisu podanego na stronie https://www.winiary.pl/przepis.aspx/74651/f...ukinia-z-grilla.
Ps.2 Oczywiście zamiast ogórka można użyć cukinię.

4 nieduże ogórki
300 g pieczarek
2 cebule
1 czerwona papryka
Łyżka masła
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
150 g sera żółtego lub mozzarelli
Sól, pieprz
Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz.
Wydrążoną cukinię lekko posolić i odstawić na bok.
Miąższ podsmażyć na maśle.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki (lub starte na tarce o dużych oczkach), z równie drobno pokrojoną cebulą.
Chwilę smażyć, aż wyparuje cała woda z pieczarek.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 5 minut.
Farsz pieczarkowy połączyć z miąższem z cukinii, dodać pokrojoną natkę pietruszki, surowe jajko i bułkę tartą.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem napełnić cukinie, ułożyć na tackach do grilla i grillować, aż cukinia będzie miękka.
Pod koniec grillowania posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.
Ps. Przepis jest pod mocnym wpływem podobnego przepisu podanego na stronie https://www.winiary.pl/przepis.aspx/74651/f...ukinia-z-grilla.
Ps.2 Oczywiście zamiast ogórka można użyć cukinię.