- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Składniki (na 7 pieczarek):
7 większych pieczarek
1 duża cebula
0.5 czerwonej papryki
0.5 białej papryki (może być też żółta lub zielona)
4 nitki szczypiora z dymki
garść tartego żółtego sera (w moim przypadku pokrojony drobno ser w plasterkach)
sól, pieprz
Pieczarki obieramy. Wykrawamy im nóżki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypior kroimy drobno. Na rozgrzany olej (oliwę - ja miałam tylko olej) wrzucamy cebulę i paprykę i podsmażamy. Następnie wrzucamy nóżki pieczarek i szczypior. Podduszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z tartym serem. Otrzymany farsz układamy w kapeluszach pieczarek.
Nafaszerowane pieczarki owijamy w folię aluminiową i kładziemy na mocno rozgrzanego grilla kapeluszami do dołu. Pieczemy ok. 20 -25 minut. 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia przekręcamy pieczarki farszem do dołu, aby farsz był bardzo ciepły. Zdejmujemy z grilla, odwijamy z folii.
Takie pieczarki można przygotować również w piekarniku. Po owinięciu w folię wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Dwie niewidoczne na zdjęciu pieczarki zostały przyrządzone bez żółtego sera. U mnie ser z racji warunków polowych był w formie pokrojonych w kostkę plasterków.
7 większych pieczarek
1 duża cebula
0.5 czerwonej papryki
0.5 białej papryki (może być też żółta lub zielona)
4 nitki szczypiora z dymki
garść tartego żółtego sera (w moim przypadku pokrojony drobno ser w plasterkach)
sól, pieprz
Pieczarki obieramy. Wykrawamy im nóżki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypior kroimy drobno. Na rozgrzany olej (oliwę - ja miałam tylko olej) wrzucamy cebulę i paprykę i podsmażamy. Następnie wrzucamy nóżki pieczarek i szczypior. Podduszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z tartym serem. Otrzymany farsz układamy w kapeluszach pieczarek.

Nafaszerowane pieczarki owijamy w folię aluminiową i kładziemy na mocno rozgrzanego grilla kapeluszami do dołu. Pieczemy ok. 20 -25 minut. 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia przekręcamy pieczarki farszem do dołu, aby farsz był bardzo ciepły. Zdejmujemy z grilla, odwijamy z folii.

Takie pieczarki można przygotować również w piekarniku. Po owinięciu w folię wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Dwie niewidoczne na zdjęciu pieczarki zostały przyrządzone bez żółtego sera. U mnie ser z racji warunków polowych był w formie pokrojonych w kostkę plasterków.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: