Faszerowane placki ziemniaczane*

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ten przepis też był w moim starym zeszycie. Przepis dostałam od kucharza - Ukraińca, który gotował w restauracji , przy firmie w której wtedy pracowałam.

pz7.JPG

Składniki na placki:

* ziemniaki ok. 6 - 7 szt średniej wielkości
* 1 jajko
* 1,5 - 2 łyżek mąki
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 cebula
* sól, pieprz
* olej do smażenia

* farsz zrobiony z ugotowanego mięsa, z dodatkiem kilku grzybów plus garstka ugotowanej kiszonej kapusty (jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawac). Wszystkie zmielone. Małą cebulkę posiekac i podsmażyc na tłuszczu. Dodac farsz i dobrze wymieszac, trzymając cały czas rondel z farszem na ogniu.

Przygotowac ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane, odlewając jedynie częśc soku z ziemniaków. W jego miejsce dajemy śmietanę. Ciasto nie może byc zbyt rzadkie .
Na patelni rozgrzac olej i na gorący wyłożyc po dwie , czubate łyżki masy ziemniaczanej na każdy placek. Przykręcamy płomień aby placki smażyły się powoli. Teraz na placki wykładamy ciepły farsz (1,5 - 2 łyżek), lekko wklepując i od razu na farszu wykładamy po 2 łyżki masy ziemniaczanej. Po usmażeniu się spodniej strony, placki odwracamy na drugą stronę i smażymy również na niezbyt dużym ogniu.

U mnie podane zostały do białego barszczu, bo tak podawał wspomniany kucharz.

pz6.JPG
 

Załączniki

  • pz7.JPG
    pz7.JPG
    102.4 KB · Wyświetleń: 3
  • pz6.JPG
    pz6.JPG
    99.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
1
0
O,matko,toż to musi być niebo w gębie... z czerwonym barszczem, albo żurkiem.... bo ja plackowa jestem... Ze też sama na taki pomysł nie wpadłammm... jutro robię...
dump.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Te placki to fajny sposób wykorzystania resztek mięsa np. z rosołu. Placki są bardzo syte, szczególnie jak popijamy je sobie barszczem (i to wszystko jedno jakim:białym, czerwonym czy grzybowym).
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dalabym sie poćwiartkowac za te placki,moja tesciowa robi z miesem mielonym (surowym) niebo w gebie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy