- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Ten przepis też był w moim starym zeszycie. Przepis dostałam od kucharza - Ukraińca, który gotował w restauracji , przy firmie w której wtedy pracowałam.
Składniki na placki:
* ziemniaki ok. 6 - 7 szt średniej wielkości
* 1 jajko
* 1,5 - 2 łyżek mąki
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 cebula
* sól, pieprz
* olej do smażenia
* farsz zrobiony z ugotowanego mięsa, z dodatkiem kilku grzybów plus garstka ugotowanej kiszonej kapusty (jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawac). Wszystkie zmielone. Małą cebulkę posiekac i podsmażyc na tłuszczu. Dodac farsz i dobrze wymieszac, trzymając cały czas rondel z farszem na ogniu.
Przygotowac ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane, odlewając jedynie częśc soku z ziemniaków. W jego miejsce dajemy śmietanę. Ciasto nie może byc zbyt rzadkie .
Na patelni rozgrzac olej i na gorący wyłożyc po dwie , czubate łyżki masy ziemniaczanej na każdy placek. Przykręcamy płomień aby placki smażyły się powoli. Teraz na placki wykładamy ciepły farsz (1,5 - 2 łyżek), lekko wklepując i od razu na farszu wykładamy po 2 łyżki masy ziemniaczanej. Po usmażeniu się spodniej strony, placki odwracamy na drugą stronę i smażymy również na niezbyt dużym ogniu.
U mnie podane zostały do białego barszczu, bo tak podawał wspomniany kucharz.


Składniki na placki:
* ziemniaki ok. 6 - 7 szt średniej wielkości
* 1 jajko
* 1,5 - 2 łyżek mąki
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 cebula
* sól, pieprz
* olej do smażenia
* farsz zrobiony z ugotowanego mięsa, z dodatkiem kilku grzybów plus garstka ugotowanej kiszonej kapusty (jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawac). Wszystkie zmielone. Małą cebulkę posiekac i podsmażyc na tłuszczu. Dodac farsz i dobrze wymieszac, trzymając cały czas rondel z farszem na ogniu.
Przygotowac ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane, odlewając jedynie częśc soku z ziemniaków. W jego miejsce dajemy śmietanę. Ciasto nie może byc zbyt rzadkie .
Na patelni rozgrzac olej i na gorący wyłożyc po dwie , czubate łyżki masy ziemniaczanej na każdy placek. Przykręcamy płomień aby placki smażyły się powoli. Teraz na placki wykładamy ciepły farsz (1,5 - 2 łyżek), lekko wklepując i od razu na farszu wykładamy po 2 łyżki masy ziemniaczanej. Po usmażeniu się spodniej strony, placki odwracamy na drugą stronę i smażymy również na niezbyt dużym ogniu.
U mnie podane zostały do białego barszczu, bo tak podawał wspomniany kucharz.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: