Faszerowane Portobello

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dla Hazo (i siebie) wpisuje:

4 duze portobello
oliwa z oliwek
1 srednia cebula, posiekana drobno
4 zabki czosnku, zmiazdzone
sol
pieprz
kumin mielony
kolendra mielona
pol szklanki suchego kuskusu
woda/rosol
150g upieczonej w oliwie dyni, pogniecionej widelcem
siekana zielona pietruszka
siekana mieta, dalam lyzke konserwowanej miety ale swieza jest rownie dobra
opcjonalnie harissa


Portobello oczyscilam, przetarlam i wydrazylam (tylko ogonki i ciemnobrazowe czesci od spodu kapelusza, niestety nie pamietam jak sie to zwie).
Na oliwie zeszklilam cebule, dodalam czosnek i przyprawy, sol, pieprz. Wsypalam kuskus i mieszajac smazylam chwile. Wlalam wode, gdy zawrzalo, dodalam dynie, wmieszalam ziola, przykrylam i zostawilam na 10 min. Gdy kaszka napecznieje masa jest dosc zwarta ale nie sucha, glownie dzieki dyni. Z powodzeniem mozna uzyc slodkich ziemniakow, mysle.

Gotowym farszem napelnilam portobello, ulozylam je na blaszce i pieklam 15 min w 200C.

Moj kuskus byl z dodatkiem marokanskich przypraw i marchewki suszonej. Marchewke warto wlaczy do tego warszu wiec jesli nie macie gotowego kuskusu z jej dodatkiem, proponuje zetrzec jedna marchew na tarce o duzych oczkach i dodac zaraz po czosnku. Moja dynia piekla sie w tluszczu z pieczeni jagniecej z harissa rozana. Aby zaostrzyc smak dobrze jest dodac pol lyzeczki harissy przed dodaniem wody/rosolu. Mozna rowniez dosypac rodzynkow lub posiekanych moreli suszonych.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy